Pytanie na Śniadanie

Idealny rosół - rosół z resztek kurczaka i kaczki

Niedzielny, rodzinny obiad? Pierwsze skojarzenie to rosół. Ta typowo polska zupa, korzenie ma w kulturze żydowskiej, jednak na stałe zagościła w naszych domach. Poza znakomitym smakiem i zapachem ma zbawienny wpływ na organizm. To prawdziwa skarbnica minerałów, kolagenu, aminokwasów i aminokwasów – jak go przyrządzić by wydobyć z niego jak najwięcej dobra?

KLASYCZNY ROSÓŁ- żydowska penicylina 

SKŁADNIKI: 
Mięsa np: korpus kurczaka, skrzydełka i szyja indyka, szponder, łata
 
Warzywa obrane i pokrojone na większe kawałki: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, biała część pora, 1 duża opalona nad gazem cebula, pęczek pietruszki i lubczyku 

Przyprawy: łyżka czarnego pieprzu w ziarnach, 6 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól 

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie gatunki mięsa włóż do dużego i wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i zdejmij powstałe szumowiny. Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i przyprawy oprócz soli. Gotuj na minimalnym ogniu ok 5 h. . Pod koniec gotowania dodaj sól. 

OPCJONALNIE-PODANIE: Pod koniec gotowania dodaj posiekany imbir, trawę cytrynową, liście kaffiru, czosnek i łodyżki kolendry, chilli, grzyby shitake. Odcedź płyn i dodaj mleko kokosowe. Dopraw soja sosem, sokiem z cytryny. Ugotowany makaron ryżowy przełóż do miski i zalej bulionem. Dodaj poszarpanego - gotowanego kurczaka. Posyp posiekaną kolendrą i sezamem. 

 ROSÓŁ Z RESZTEK PIECZONEGO KURCZKA I KACZKI- " OSZCZĘDNA ZOSIA SMAOSIA" 

 SKŁADNIKI: 

Resztki z sobotniego obiadu : kości z pieczonego kurczaka lub kaczki. 

 Warzywa obrane, pokrojone na mniejsze kawałki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, białą część pora, 1 cebula, główka czosnku przekrojona na pół Zioła: pietruszka i lubczyk 

Przyprawy: Czarny pieprz- 1 łyżeczka, ziele angielskie- 3 szt., liść laurowy- 2 szt. 

 PRZYGOTOWANIE: Wszystkie resztki mięsa włóż do dużego i wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj. Warzywa posyp solą i pieprzem, polej olejem rzepakowym. Włóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piecz do złotego koloru a następnie przełóż je do garnka z kośćmi. Dorzuć zioła i przyprawy i gotuj na małym ogniu ok 2 h. 

 PODANIE: Do miski wlej kilka kropli oleju sezamowego oraz sosu sojowego. Dodaj posiekane chilli, czosnek i imbir potarty na tarce. Ugotuj makaron sojowy i włóż go do miski. Dodaj posiekaną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Marchewkę oraz por drobno posiekaj w julien.. Całość zalej rosołem. Zupę posyp sezamem. 


EKSPRESOWE CONSOMME

SKŁADNIKI: 
 Mielone mięso z kurczaka ok 200 g 
Białko z 3 jaj 
Mielone warzywa: marchew, seler, por, cebula (200g) 
Przyprawy :pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy 

PRZYGOTOWANIE: Połącz wszystkie składniki consommé i przełóż do chłodnego bulionu. Całość gotuj powoli i mieszaj od czasu do czasu. Gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż mięso wypłynie. Przelej przez gęste sito i gazę. 

PODANIE: Mielone mięso dopraw soja sosem, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem. Dodaj posiekany por, kolendrę. Przygotowaną masę zawiń w ciasto na pierożki wonton. Podawaj z consomme.

Więcej na ten temat