KLASYCZNY ROSÓŁ- żydowska penicylina
SKŁADNIKI:
Mięsa np: korpus kurczaka, skrzydełka i szyja indyka, szponder, łata
Warzywa obrane i pokrojone na większe kawałki: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, biała część pora, 1 duża opalona nad gazem cebula, pęczek pietruszki i lubczyku
Przyprawy: łyżka czarnego pieprzu w ziarnach, 6 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie gatunki mięsa włóż do dużego i wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i zdejmij powstałe szumowiny. Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i przyprawy oprócz soli. Gotuj na minimalnym ogniu ok 5 h. . Pod koniec gotowania dodaj sól.
OPCJONALNIE-PODANIE:
Pod koniec gotowania dodaj posiekany imbir, trawę cytrynową, liście kaffiru, czosnek i łodyżki kolendry, chilli, grzyby shitake. Odcedź płyn i dodaj mleko kokosowe. Dopraw soja sosem, sokiem z cytryny. Ugotowany makaron ryżowy przełóż do miski i zalej bulionem. Dodaj poszarpanego - gotowanego kurczaka. Posyp posiekaną kolendrą i sezamem.
ROSÓŁ Z RESZTEK PIECZONEGO KURCZKA I KACZKI- " OSZCZĘDNA ZOSIA SMAOSIA"
SKŁADNIKI:
Resztki z sobotniego obiadu : kości z pieczonego kurczaka lub kaczki.
Warzywa obrane, pokrojone na mniejsze kawałki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, białą część pora, 1 cebula, główka czosnku przekrojona na pół
Zioła: pietruszka i lubczyk
Przyprawy: Czarny pieprz- 1 łyżeczka, ziele angielskie- 3 szt., liść laurowy- 2 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie resztki mięsa włóż do dużego i wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj. Warzywa posyp solą i pieprzem, polej olejem rzepakowym. Włóż do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piecz do złotego koloru a następnie przełóż je do garnka z kośćmi. Dorzuć zioła i przyprawy i gotuj na małym ogniu ok 2 h.
PODANIE:
Do miski wlej kilka kropli oleju sezamowego oraz sosu sojowego. Dodaj posiekane chilli, czosnek i imbir potarty na tarce. Ugotuj makaron sojowy i włóż go do miski. Dodaj posiekaną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Marchewkę oraz por drobno posiekaj w julien.. Całość zalej rosołem. Zupę posyp sezamem.
EKSPRESOWE CONSOMME
SKŁADNIKI:
Mielone mięso z kurczaka ok 200 g
Białko z 3 jaj
Mielone warzywa: marchew, seler, por, cebula (200g)
Przyprawy :pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
Połącz wszystkie składniki consommé i przełóż do chłodnego bulionu. Całość gotuj powoli i mieszaj od czasu do czasu. Gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż mięso wypłynie. Przelej przez gęste sito i gazę.
PODANIE:
Mielone mięso dopraw soja sosem, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem. Dodaj posiekany por, kolendrę. Przygotowaną masę zawiń w ciasto na pierożki wonton. Podawaj z consomme.