Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA MAROKAŃSKA - CZ.1

TAŻIN
Składniki na 6 osób: 
  • Przyprawy – Ras El Hanout, 
  • kmin rzymski, 
  • cynamon, 
  • pieprz cayenne; 
  • 2 kiszone cytryny, 
  • 1 pęczek świeżej kolendry, 
  • 1 puszka cieciorki w zalewie, 
  • 500 ml przecieru pomidorowego, 
  • 3 placki arabskie, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 duża cebula, 
  • 700 g łopatki jagnięcej, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól
Przepis: W specjalnym naczyniu typu Tagine podsmaż na oleju drobno pociętą cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj pokrojone w drobna kostkę mięso jagnięce i podsmaż je krótko. Dodaj suche przyprawy budując smak na uniwersalnej przyprawie do Tażina – Ras el Hanout. Całość podsmaż, dodaj cieciorkę z odrobiną zalewy i pocięte w plastry kiszone cytryny. Całość podlej odrobiną wody, nakryj kominem od Tagine i gotuj na małym ogniu lub w piecu nagrzanym na 160 stopni przez około jedną godzinę. Podawaj z ciepłymi arabskimi plackami

PASTILLA
Składniki na 6 osób: 
  • 2 duże piersi z kurczaka, 
  • 3 jajka, 
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 50 g masła, 
  • olej do smażenia
Przepis: Kurczaka posól, popieprz i usmaż na gorącej patelni na oleju. Odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój w kostkę. Kwadratowe naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wyłóż jednym z ciast francuskich. Jajka wymieszaj z solą i pociętym pęczkiem natki pietruszki. Cynamon połącz z cukrem. Wyłóż połowę kurczaka i przykryj połową drugiego ciasta. Posmaruj mieszanką jajek, natki i posyp cynamonem z cukrem. Wyłóż drugą część kurczaka, przykryj połową drugiego ciasta. Posmaruj mieszanką jajek z natką, posyp cynamonem, a następnie zakryj resztą pierwszego ciasta. Zamknij placek, posmaruj stopionym masłem i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na 25 minut. Podawaj gorące
OMLET BERBERYJSKI
Składniki na 6 osób: 
  • 6 kiełbasek merguez, 
  • sól, 
  • 4 duże pomidory, 
  • 1 pęczek kolendry, 
  • pieprz cayenne, 
  • 6 jajek, 
  • kmin rzymski, 
  • olej do smażenia
Przepis: Na oleju podsmaż pocięte merguezy. Posól je i dodaj pieprz cayenne. Pokrój w kostkę pomidory i dodaj na patelnię. Gdy puszczą wodę, zredukuj płyn i wrzuć pociętą do środka kolendrę. Dodaj kmin rzymski, wszystko wymieszaj a na koniec wbij do środka jajka i całość zetnij. Podawaj gorące

PROSTA BAKLAVA
Składniki na 10 osób: 
  • około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty), 
  • 500 g orzechów włoskich, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • ¼ szklanki cukru, 
  • 300 g roztopionego klarowanego masła, 
  • pistacje drobno posiekane - do dekoracji
Syrop: 
  • 1½ szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki wody, 
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu róży
Przepis: Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i wodę z róży. Zagotuj do rozpuszczenia cukru. Redukuj przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Orzechy, cynamon i cukier zblenduj mikserem. Przygotuj foremkę i wysmaruj ją masłem. Połóż jeden plaster ciasta na spód foremki i przy pomocy pędzelka posmaruj masłem. Połóż na niego kolejny płat ciasta filo i znowu posmaruj masłem. Na spodzie powinno być w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie wyłóż połowę przygotowanych orzechów, wyrównaj. Na orzechy wyłóż 4 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarowane masłem. Kolejno wyłóż resztę orzechów, wyrównaj. Orzechy przykryj 12 płatami ciasta filo, każdy z osobna wysmaruj masłem, łącznie z warstwą wierzchnią. Ostrym nożem pokrój ciasto w romby, przecinając je prawie do spodniej warstwy. Piecz w temperaturze 140ºC przez około 2 godziny, do zezłocenia ciasta. Wyjmij i gorące jeszcze ciasto polej równomiernie wystudzonym syropem. Ozdób pistacjami. Odstaw do przestudzenia.

KISZENIE CYTRYN
Składniki: 
  • 20 małych cytryn, 
  • 100 g gruboziarnistej soli morskiej, 
  • 1 laski cynamonu, 
  • 1 listek laurowy, 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu, 
  • 1 słoik o pojemności 1 litra
Przepis: Weź 10 cytryn i dokładnie oczyść je szczoteczką. Następnie włóż do miski, zalej zimną wodą i mocz je przez kilka godzin. Wysterylizuj słoik. Cytryny odsącz z wody i przy pomocy ostrego noża natnij na krzyż od góry na 3/4 głębokości cytryny. Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny, zaciśnij ćwiartki i odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok. Na dno słoika wrzuć po łyżce soli, następnie układaj w nich cytryny, dodaj laskę cynamonu i liści laurowy, wsyp resztę soli i wlej sok wyciśnięty z cytryn. Jeżeli słoik nie jest pełny, dopełnij go wrzącą wodą. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Cytryny będą gotowe za 4 tygodnie. Do tego czasu zaglądaj do nich co kilka dni i wstrząsaj, aby rozprowadzić sól. Kiszone cytryny można przechowywać przez 9-12 miesięcy, a po otwarciu słoika należy wstawić je do lodówki.
Więcej na ten temat