Pytanie na Śniadanie

OSZCZĘDNA KUCHNIA JURKA SOBIENIAKA

Zapiekanka a la pasterska
  • 500 g łopatki wieprzowej mielonej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków irga, irys
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 butelka przecieru pomidorowego
  • 1 papryka chilli
  • 200 g sera mozzarella
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
Ziemniaki gotujemy, studzimy i trzemy na grubych oczkach. Mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem i zeszkloną na oleju cebulą. Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę, dociskamy i zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym z posiekanym chilli. Pieczemy 30 min w 180 stopniach, następnie wyjmujemy, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 15 min do zrumienienia.

Blacharz ziemniaczano - serowy
  • 500 g ziemniaków irga
  • 200 g sera cheddar
  • 5 jajek
  • 3 pory
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 200 g sera topionego gouda
  • 200 ml mleka
Pory siekamy z pieczarkami i dusimy na maśle, na koniec dodajemy mleko i ser topiony. Całość dusimy na wolnym ogniu. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy i mieszamy z jajkami i tartym serem, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, tak aby powstała cienka warstwa. Pieczemy w 195 stopniach do mocnego zrumienienia. Podajemy z sosem porowo - pieczarkowym
Więcej na ten temat