Zapiekanka a la pasterska
- 500 g łopatki wieprzowej mielonej
- 500 g ugotowanych ziemniaków irga, irys
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 butelka przecieru pomidorowego
- 1 papryka chilli
- 200 g sera mozzarella
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
Ziemniaki gotujemy, studzimy i trzemy na grubych oczkach. Mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem i zeszkloną na oleju cebulą. Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę, dociskamy i zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym z posiekanym chilli. Pieczemy 30 min w 180 stopniach, następnie wyjmujemy, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 15 min do zrumienienia.
Blacharz ziemniaczano - serowy
- 500 g ziemniaków irga
- 200 g sera cheddar
- 5 jajek
- 3 pory
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 200 g sera topionego gouda
- 200 ml mleka
Pory siekamy z pieczarkami i dusimy na maśle, na koniec dodajemy mleko i ser topiony. Całość dusimy na wolnym ogniu. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy i mieszamy z jajkami i tartym serem, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, tak aby powstała cienka warstwa. Pieczemy w 195 stopniach do mocnego zrumienienia. Podajemy z sosem porowo - pieczarkowym