Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA ANETY ŁAŃCUCHOWSKIEJ - ROLADKI Z RUKOLI

Tarta z czerwoną kapustą i kurczakiem
(przepis dla czterech osób)
spód:
  • szklanka płatków jaglanych,
  • jajko,
  • ½ średniego opakowania jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
nadzienie:
  • 130g piersi z kurczaka zagrodowej/eco,
  • 1¾ szklanki pokrojonej czerwonej kapusty,
  • ½ średniej wielkości pora, 
  • ½ kostki fety,
  • 5 jajek,
  • 1½ średniego opakowania jogurtu naturalnego,
  • 1½ łyżki kaparów,
  • 1 łyżka musztardy,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • bardzo cienkie plastry cytryny
do przystrojenia:
  • rukola,
  • ocet balsamiczny
Do płatków jaglanych dodaj jajko, jogurt i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż równomiernie na formie do tarty o średnicy 23 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką jaglaną. Przygotowanie nadzienia: kurczaka umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Następnie przypraw odrobiną soli i pieprzu i podsmaż na patelni na oleju rzepakowym rafinowanym. Do miski wrzuć podsmażonego kurczaka, dodaj pokrojonego pora i kapustę, dodaj jogurt, jajka, musztardę, kapary i fetę. Całość przypraw solą, pieprzem i paprykami. Powstałą masę wyłóż na spód z płatków jaglanych, wyrównując łyżką wierzch tarty. Pokrój cytrynę w bardzo cienkie plastry i ułóż na wierzchu tarty. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Tatra smakuje fantastycznie z dodatkiem rukoli, skropionej octem balsamicznym.

Roladki z rukoli z serkiem orzechowo-cytrynowym
(przepis na 1 roladkę - 15 cm długości)
roladka:
  • opakowanie
  • świeżej rukoli (100g),
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ½ świeżo startej gałki muszkatołowej,
nadzienie:
  • 2 łyżki stołowe serka naturalnego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Liście rukoli umyj i wrzuć na patelnię, mieszaj od czasu do czasu do momentu, aż liście znacznie zmniejszą swoją objętość. Dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Gdy ostygnie, dodaj żółtko jaja i dokładnie wymieszaj. Białko ubij  z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj ją do rukoli i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź po blaszce, tak żeby powstał cienki plaster. Piecz przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudź i delikatnie, przy pomocy noża, oddziel plaster z rukoli od papieru do pieczenia. Przygotowanie nadzienia: orzechy upraż na suchej patelni następnie posiekaj i wymieszaj z serkiem. Dodaj łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Przygotowanym serkiem posmaruj równomiernie plaster z rukoli i skrop łyżką soku z cytryny. plaster zwiń w roladę, krótszym bokiem. Owiń folią spożywczą i zostaw w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem pokrój na cienkie plastry.
Sałatka z buraków i sera koziego
(przepis dla dwóch osób)
  • 3 średniej wielkości buraki,
  • 3 łyżeczki twarogowego sera koziego,
  • 7 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 garście roszponki
Buraki przekrój na połówki i każdą połówkę owiń w folię aluminiową. Włóż buraki do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i piecz je ok. 1h. Sprawdzaj widelcem, od czasu do czasu, czy już się upiekły, czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraków. Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone suszone pomidory, kozi ser oraz uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Dodaj roszponkę następnie przypraw oliwą, octem balsamicznym i pieprzem.
Więcej na ten temat