Quesadilla z kurczakiem i cheddarem
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 200 g sera cheddar
- 2 łyżki oliwy
marynata do mięsa:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
sos:
- 4 łyżki pikantnego ajwaru
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka miodu
dodatkowo:
- 8 sztuk pszennych tortili
- pęczek kolędry
- kwaśna śmietana 18 %
- 2-3 limonki
- sałata strzępiasta
Pierś pokrój w nieduże kawałki 3x3 cm. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Pierś dopraw sola i pieprzem, a następnie wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw na 30 minut. Składniki sosu wymieszaj i odstaw. Kurczaka przesmaż z paprykami na patelni. Ser zetrzyj. Złóż swoją quesadillę – na tortilli rozsmaruj łyżkę sosu, ułóż kurczaka z papryką, posyp serem przykryj drugą tortillą. Włóż na suchą patelnię przygnieć tortillę mniejszą niż patelnia pokrywką i smaż z dwóch stron aż ser się rozpuści. Pokrój każdą quesadillę przed podaniem na 4, udekoruj ziołami, śmietaną i limonką, obok podaj sos.
Koreczki z mozzarelli
- 200 g mini mozzarelli
- 250 g mini pomidorków koktajlowych
- pęczek bazylii
- 100 g roszponki
- 1 łyżka oliwy
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- wykałaczki
Nadziewaj serki i pomidorki na wykałaczki, przedzielaj je listkiem bazylii. Na talerzu rozsyp roszponkę, skrop oliwą i sokiem. Dopraw. Ułóż na sałacie koreczki i podawaj.