Pogorszenie nastroju i ospałość dotyka większość ludzi jesienią i zimą. To także okres, w którym część osób odczuwa wzmożony apetyt na słodycze. Okazuje się, że apetyt na "słodkie smaki" ma hormonalne uzasadnienie. Olsztyńscy naukowcy tłumaczą to działaniem melatoniny. Im mniej światła, tym więcej melatoniny. A im więcej melatoniny, tym bardziej chce nam się spać, czujemy się ociężali i apatyczni. Dzięki słodkiej diecie hormon ten zostaje opanowany. Dlatego olsztyńscy naukowcy wskazują, że do przetrwania długiej zimy w dobrej kondycji psychicznej i jednoczesnego utrzymania prawidłowej masy ciała potrzebna jest modyfikacja diety.
- 2 dojrzałe kiwi
- 1 miękkie awokado
- Cukier/ksylitom/syrop klonowy
- 1 łyzka nasion chia
- garść pistacji
- 100g orzechów nerkowca
- 100g daktyli
- 50ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka kakao