Pytanie na Śniadanie

APETYT NA SŁODYCZE ROŚNIE ZIMĄ

Pogorszenie nastroju i ospałość dotyka większość ludzi jesienią i zimą. To także okres, w którym część osób odczuwa wzmożony apetyt na słodycze. Okazuje się, że apetyt na "słodkie smaki" ma hormonalne uzasadnienie. Olsztyńscy naukowcy tłumaczą to działaniem melatoniny. Im mniej światła, tym więcej melatoniny. A im więcej melatoniny, tym bardziej chce nam się spać, czujemy się ociężali i apatyczni. Dzięki słodkiej diecie hormon ten zostaje opanowany. Dlatego olsztyńscy naukowcy wskazują, że do przetrwania długiej zimy w dobrej kondycji psychicznej i jednoczesnego utrzymania prawidłowej masy ciała potrzebna jest modyfikacja diety.

Mus z kiwi i awokado
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 miękkie awokado
  • Cukier/ksylitom/syrop klonowy
  • 1 łyzka nasion chia
  • garść pistacji
Kiwi i awokado obierz, pokrój i zblenduj na mus. Posłódź do smaku. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Mus podawaj posypany pokruszonymi pistacjami.
Można podać go z musli na śniadanie.

Domowy krem czekoladowy
  • 100g orzechów nerkowca
  • 100g daktyli
  • 50ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka kakao
Składniki deseru zmiksuj w blenderze. Warto wcześniej namoczyć daktyle.
Więcej na ten temat