Pizza z kapustą i grzybami
Ciasto:
- Mąka 250 g
- Drożdże 1 łyżeczka
- Sól ½ łyżeczki
- Woda 150 ml
Farsz:
- Kapusta z grzybami
- Ser żółty albo oscypek
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel na 2-3 części, rozwałkuj na cienki placek. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch nałóż bigos i posyp startym serem. Piecz 10 minut w 240 stopniach. Jeśli chcesz bigos możesz wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego.
Krokiety rybne
Ciasto:
- Mąka 250 g
- Mleko
- Jajo
- Sól ½ łyżeczki
- Olej 3 łyżki
- Olej do smażenia
Farsz:
- Różne rodzaje ryb smażonych z wigilijnego stołu
- Natka pietruszki
- Cebula 2 szt.
- Masło
Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajem, dodaj olej i sól. Roztrzep ciasto by było bez grudek i miało konsystencję śmietanki. Odstaw na godzinę. Zmiel ryby i wymieszaj z podsmażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki, dopraw. Na średnio gorącej patelni z odrobiną oleju smaż naleśniki. Gdy będą gotowe pozawijaj w nie farsz, tak jak w gołąbki. Ułóż w brytfance, polej masłem i piecz 10 minut w piekarniku.
Kapuśniak z kaszą gryczaną albo jaglaną
- Włoszczyzna
- Liść laurowy
- ziele angielskie
- Bigos lub kapusta z grzybami
- Kasza gryczana lub jaglana 100 g
- koperek
Z włoszczyzny ugotuj esencjonalny wywar, dodaj do niego bigos albo kapustę z grzybami i gotuj pół godziny. Na koniec wsyp kaszę i gotuj mieszając co jakiś czas. Dopraw, dodaj posiekany koperek.
Risotto na barszczu z grzybami i oscypkiem
- Cebula 2 szt.
- Grzyby suszone
- Ryż arborio 200 g
- Wino czerwone 200 ml
- Barszcz czerwony czysty 1,5 l
- Oscypek 1-2 szt.
- Mięta świeża kilka listków
Cebulę i grzyby podsmaż w garnku na oleju, dodaj ryż smaż minutę i wlej wino. Gdy się wchłonie podlewaj ryż gorącym barszczem, mieszając by nie przywarł. Gdy ryż wchłonie barszcz, wsyp starte oscypki. Wymieszaj dokładnie i dopraw. Na koniec wmieszaj w risotto posiekana miętę.