Pytanie na Śniadanie

ŚWIĄTECZNE SMAKI – CYNAMON - kompot z suszu c.d.

Włoskie świąteczne owoce marynowane w occie, cukrze i cynamonie
Składniki na 4 osoby:
  • 1 brzoskwinia
  • 1 gruszka
  • 1 twarde jabłko
  • 4 goździki Kamis 
  • 1 cała laska cynamonu Kamis 
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego Kamis
Owoce umyj, usuń z nich pestki i gniazda nasienne, a następnie pokrój w równą kostkę. Zrób syrop cukrowy zagotowując cukier w minimalnej ilości wody. Dodaj ocet, całość wymieszaj i zalej owoce. Dodaj goździki i cynamon. Zostaw do wystygnięcia. Podawaj same lub z nabiałem. 

Kompot świąteczny z suszu z cynamonem i goździkami
Składniki na 1 litr kompotu:
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 zestaw suszu bożonarodzeniowego na kompot
  • 200 ml miodu pitnego
  • 4 goździki Kamis 
  • 1 cała laska cynamonu Kamis 
  • 1,5l wody, garść liści świeżej mięty
  • 1 cała pomarańcza – skórka i sok
Cukier karmelizuj na suchej patelni, a gdy będzie już płynny i bursztynowy wlej do niego miód pitny i zmniejsz ogień. W oddzielnym garnku zalej susz na kompot wodą, dodaj goździki i cynamon. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wlej syrop z miodu i karmelu do środka i dodaj sok z pomarańczy. Gdy susz będzie miękki, dodaj miętę i skórkę z pomarańczy.

Bułeczki cynamonowe (zawijasy) z lukrem z bakaliami
Składniki na 24 bułeczki:
ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 saszetka drożdży instant,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • sól Kamis, 
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70 g miękkiego masła;
do posmarowania:
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka;
nadzienie: 
  • 70 g masła,
  • 20 g cynamonu mielonego Kamis,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • ½ szklanki drobnego cukru białego,
  • starta skórka z ½ cytryny;
lukier:
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 szklanka cukru pudru
Do ciepłego mleka wsyp drożdże i wymieszaj je, odstaw na 10 minut. Mąkę połącz z cukrem i odrobiną soli. Wlej mleko z drożdżami do miski i wymieszaj. Wyrób ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania, dodaj masło i wyrabiaj kolejne 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj folią do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto i zagnieć raz jeszcze. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na placki o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki cytryny. Zawiń ciasto w rolady i każdą pokrój na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułóż na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polej lukrem z zagotowanego soku z cytryny i cukru pudru.

Więcej na ten temat