Śledź w śmietanie
- Śledź w słonej zalewie 6 szt.
- Cebula 1 szt.
- Miód 1 łyżeczka
- Ziemniaki 3 szt.
- Gałka muszkatołowa
- Masło 1 łyżka
- Jabłko 1 szt.
- Masło klarowane
- Sól, pieprz
- Śmietana 18% 200 ml
- mięta świeża
Śledzie opłucz w zimnej wodzie kilkakrotnie, pokrój ma kawałki 4 cm. Jabłka pokrój na plasterki i przesmaż krótko na maśle klarowanym. Cebulę pokrój w piórka i sparz wodą z miodem. Ziemniaki ugotuj, zmiażdż widelcem i wymieszaj z masłem, dopraw solą i gałką. Śmietanę dopraw pieprzem i posiekaną drobno miętą. Na talerzu połóż plasterki jabłek, na nich ziemniaki i cebulkę, potem śledzie polane śmietaną.
Śledź zapiekany z pieczonymi burakami i tłuczonymi ziemniakami
- Ziemniaki 500 g
- Czosnek 3 ząbki
- Jabłko 2 szt.
- Gałka muszkatołowa
- Masło klarowane
- Buraki 500 g
- Tymianek
- Śledź ze słonej zalewy 6 szt.
- oliwa
- Śmietanka 30% 200 ml
- Jaja 2 szt.
- Cytryna ½ szt.
Śledzie kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Natrzyj oliwą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wyciśnij ze skórki, dodaj do nich pokrojony w plasterki czosnek i odrobinę śmietanki. Utłucz je i wyłóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Jabłko pokrój na cienkie plasterki i przesmaż na maśle klarowanym. Ułóż plasterki jabłka na ziemniakach, posyp gałką, połóż śledzia i na nim plasterki jabłka. Buraki upiecz w 180 stopniach około 2 godziny, a potem obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw pieprzem i listkami tymianku i rozłóż na jabłkach. Jaja wymieszaj ze śmietanką, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Piecz w 180 stopniach 25 minut.
Śledź marynowany w pomarańczach
- Śledź w słonej zalewie 10 - 12 szt.
- Ocet winny 200 ml
- Cynamon laska
- Miód 1 łyżka
- Goździki kilka szt.
- sok z pomarańczy 400 ml
- imbir 2 cm
- chilli 1 szt.
- marchew 1 mała
Śledzie wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zagotuj sok z pomarańczy z posiekanym imbirem, laską, goździkami. Zredukuj o 1/3. Ocet zagotuj z łyżką miodu i zredukuj trochę. Połącz ocet z sokiem pomarańczowym, wrzuć posiekane chilli oraz pokrojoną w zapałki marchewkę i już nie gotuj. Śledzia włóż do słoika i zalej wystudzoną marynatą. Wstaw do lodówki na 2-3 dni, a potem zjedz z razowym chlebem posmarowanym powidłami.