Pasztet z cukini
- 2 szklanki cukinii startej na tarce
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 marchewki starte na tarce
- 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 4 jaja
- 2 łyżki pietruszki siekanej
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 200 g sera żółtego
- Przyprawy: sól, czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Cukinię i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i włożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej wcześniej bułką tarta blaszki. Piec w temp 170 st ok 1 h
Pasztet rodziny Naklickich
- 5 jajek
- 1 lub 2 bułka czerstwa namoczona
- Cebula 2 szt.
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- Kilka suszonych borowików
- Majeranek, sól, czarny pieprz
- 1,5 kg łopatka / karkówka
- 0,5 boczek surowy
- 0,5 cielęciny lub kurczaka
- 0,25 wątróbka
Wszystkie składniki (mięso i warzywa) pokroić w większą kostkę, doprawić przyprawami i piec w piekarniku około 1 h w temp. 180 st. Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z namoczoną bułką . Dodać jajka, doprawić do smaku. Foremkę natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do foremek i piec ok 1 h.
Pate w słoiku
- Wątróbka drobiowa ok 200 g
- Masło klarowane 60 g
- 2 szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- Tymianek świeży
- Oliwa do smażenia
- Brandy ok 30 ml
- Sól, czarny pieprz do smaku
- Czerwony pieprz do koloru
Roztopić masło i dodać do masła kilka listków tymianku, odstawić. Wątróbkę umyć i dokładnie osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzewać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać wątróbkę, tymianek i mieszając smażyć kilka minut. Podlać brandy i podpalić. Gdy się wypali zdjąć patelnię z ognia i doprawić wątróbki solą. Przestudzić, zmiksować niezbyt dokładnie z połową masła. Dodać czerwony pieprz. Przełożyć do miseczki, wyrównać zalać resztą masła, schłodzić.