Pytanie na Śniadanie

Święta po wegańsku - Seler à la śledź po kaszubsku

Seler à la śledź po kaszubsku: 

 1 spory seler 
1 arkusz nori (niekoniecznie) 
2 liście laurowe 
3 ziela angielskie s
szczypta soli 
 1 cebula 
200g koncentratu pomidorowego 
1/2 puszki krojonych pomidorów
 garści rodzynek, moreli lub posiekanych daktyli 
 4 liście laurowe 
2 goździki 
4 ziela angielskie 
1-2 łyżeczki majeranku 
szczypta mielonego kminku (niekoniecznie)
 1/2-1 łyżeczki imbiru 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki 
 2 łyżki octu jabłkowego
 5-6 łyżek oleju
 sól czarny pieprz 

 Seler obierz. Pokrój w talary 5-7mm grubości, a następnie każdy talar przekrój na 4 części.  Seler przenieś do garnka. Zalej wodą tak by praktycznie była na równi z warzywem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, glony i szczyptę soli.  Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż seler zmięknie. Sprawdzaj by się nie rozgotował. Selera odcedź.  Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka lub półksiężyce cebulę. Smaż około 4-5 minut następnie dodaj przyprawy. To ważne by dać je na początku. W cieple otwierają się, zaczynają działać w nich olejki eteryczne i smaki. Przemieszaj chwilę i smaż 1 minutę.  Dodaj koncentrat i pomidory. Dodaj rodzynki lub posiekane morele lub daktyle.  Wymieszaj. Sos powinien trochę zgęstnieć. Gotuj około 5 minut i mieszaj od casu do czasu.Dodaj selera. Wmieszaj go w sos i duś 3 minuty. Teraz spróbuj i dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym. Całość przenieś do miski lub słoika. Pozostaw w zimnym miejscu na 1-2 dni. Niech smaki się przegryzą.  


 Seler à la śledź w musztardzie 
1 seler 
2-3 cebule 
1/2 - 3/4 szklanki oleju 
 2-3 łyżki ostrej musztardy 
10 owoców jałowca 
3-4 liście laurowe 
2 łyżeczki majeranku 
1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego 
sporo soli do smaku 
kawałek nori (niekoniecznie) 
1 łyżeczka oleju do smażenia 

 Selera obierz i pokrój w plastry. Niech mają grubość około 5mm. Następnie ugotuj selera w osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię i usmaż z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głównie by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Możesz na patelnie dodać majeranek. Cebulę posiekaj w paski lub cienkie piórka. Przenieś do miski. Cebulę zalej olejem. Dodaj musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieć nożem. Dodaj też małe kawałki nori. Całość dobrze mieszaj drewnianą łyżką lub otwartą dłonią.  Dodaj do miski selera i znowu dobrze wymieszaj. Całość posól.Przenieś do słoika i zamknij. Trzymaj w lodówce i marynuj najlepiej 24-48 godzin.

Więcej na ten temat