Sernik mango na spodzie z masy makowej z dodatkiem kawioru owocowego
Sernik mango
- 500g sera półtłustego,
- 500g pulpy z mango,
- 3 jajka,
- 2 czubate łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki mąki jaglanej
Masa makowa
- 150g maku,
- 30g rodzynek,
- 300ml mleka,
- 60ml ciemnego rumu,
- jajko
Kawior z soku z czarnej porzeczki
- szklanka soku z czarnej porzeczki 100%,
- 2g agaru,
- olej rzepakowy
Przygotowanie masy makowej:
Mak zalej mlekiem i gotuj ok. 20 minut, wystudź i zmiel dwukrotnie maszynką. Do wystudzonej masy makowej dodaj rodzynki, rum, ksylitol i jajko. Wymieszaj.
Przygotowanie masy serowej:
Ser zmiel dwukrotnie w maszynce następnie dodaj pulpę z mango, ksylitol i mąkę, wymieszaj mikserem. Oddziel żółtko od białek, żółtko dodaj do masy serowej i wymieszaj a białko ubij na sztywną pianę. Ubite na pianę białko delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Tortownicę o średniki 23 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką jaglaną na dnie tortownicy wyłóż masę makową a następnie przełóż delikatnie masę serową. Przygotowany sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 50 min.
Przygotowanie kawioru z soku z czarnej porzeczki:
- mała szklanka soku z czarnej porzeczki,
- 4 g agaru
Do garnuszka wlej sok i dodaj agar następnie zacznij mieszać trzepaczką aż do momentu zupełnego rozpuszczenia agaru. Pogotuj chwilę. W między czasie do miseczki nalej wyjęty z lodówki olej (koniecznie musi być schłodzony). Jeszcze gorący płyn nabierz do strzykawki i zacznij po kropelce wpuszczać do miski z olejem. Zaczną tworzyć się kuleczki które należy odcedzić na sitku i umyć pod bieżącą wodą. Wystudzony sernik udekoruj kawiorem z soku.