Pytanie na Śniadanie

PROSTE DANIA JEDNOGARNKOWE

Duszona cielęcina z cynamonem i figami
  • Cebula 2 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Olej 2-3 łyżki
  • Żeberka cielęce 1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cynamon laska
  • Liście laurowe 6 szt.
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Figi suszone 6-8 szt.
  • Imbir 3 cm
Cebulę i marchew pokrój na kawałki i przesmaż na odrobinie oleju z cynamonem. Dodaj żeberka porąbane na kawałki i opłukane z okruchów kości. Smaż aż się lekko przyrumienią. Zalej wodą, dodaj figi, listki, rozmaryn, imbir i czosnek. Duś pod przykryciem około godzinę, potem zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu jeszcze około godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Możesz na ostatnia godzinę wrzucić pokrojone ziemniaki do gara. Albo ugotować kaszę i podać ją do cielęciny i obowiązkowo jakaś świeżą surówkę.

Risotto z borowikami
  • Włoszczyzna 1 szt.
  • Olej 1 łyżka
  • Liść, ziele, jałowiec
  • Oliwa 2 łyżki
  • Cebula 4 szt.
  • Por 1 szt.
  • Ryż arborio (do risotto) 400 g
  • Wermut 200 ml
  • Borowiki mrożone 500 g
Lub
  • Borowiki suszone 100 g
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • sól
  • Masło 100 g
  • Oscypek 100-150 g
  • Sól, pieprz
  • szczypior 1 pęczek
W garnku przesmaż pokrojoną włoszczyznę, żeby się lekko zarumieniła. Dodaj przyprawy smaż jeszcze chwilę a potem zalej trzema litrami zimnej wody i gotuj godzinę lub dwie na małym ogniu. Borowiki rozmroź i wyciśnij z nadmiaru wody w papierowym ręczniku. Potnij na kawałki. Smaż na klarowanym maśle na silnym ogniu kilka minut aż odparują i zaczną się rumienić. Potem odstaw na bok. Jeśli masz grzyby suszone to zalej je wrzątkiem na noc, odciśnij i przesmaż na klarowanym maśle. Wody z moczenia grzybów nie wylewaj, tylko dolej do bulionu. Cebulę pokrój w cienkie piórka i przesmaż na małym ogniu na oliwie w garnku, dodaj cienkie plasterki pora i smaż aż zmięknie. Dodaj ryż i smaż go chwilę z warzywami. Po chwili podlej wermutem, gdy ten wsiąknie, dolewaj do risotto po chochelce gorącego przecedzonego bulionu. Mieszaj co chwilę by ryz nie przywarł do dna garnka. Gdy ryż wchłonie bulion dolej kolejna chochlę i tak do momentu aż przy gryzieniu będą miękkie z zewnątrz a w środku będą stawiać lekki opór. Dodaj grzyby i masło i dalej gotuj mieszając. Gdy masło całkiem się rozpuści, wsyp starty oscypek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sola i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorem i wymieszaj. Risotto nie powinno być gęste ale półpłynne podobne w konsystencji do płatków owsianych.
Więcej na ten temat