Słodkie Brownie w słoiku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2/3 szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ewentualnie 2 łyżki przyprawy do piernika
dodatkowo:
- 1 litrowy słoik
- kawałek tektury
- mazak
- kolorowe wstążki
Do słoika warstwami włóż kolejno: cukier, kakao, mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek oraz jeśli lubisz przyprawę do piernika, a na to kropelki z czekoladą. Zakręć słoik i przygotuj etykietę do swojego prezentu. Na jednej ze stron tektury napisz: „Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj z 3 jajkami i 1 szklanką oleju. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut”. Na drugiej stronie napisz: „ Świąteczne brownie” i dedykację dla obdarowywanej osoby.
Słodka czekolada w słoiku
- 2/3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
- 4 łyżki budyniu waniliowego
- 2/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- mini pianki marshmallows
- groszki czekoladowe o zawartości min. 70% kakao
dodatkowo:
- 1 litrowy słoik lub kilka mniejszych
- drewniane łyżeczki do dekoracji
- kolorowe wstążki, najlepiej czerwone
- kawałek tektury do dekoracji
- mazaki
Wszystkie składniki prócz groszków i pianek wymieszaj i przełóż do słoika lub słoików. Dopełnij warstwą pianek oraz czekolady i zakręć słoiki. Udekoruj je wstążkami lub stworzoną przez siebie etykietą oraz doczep papierową lub tekturową instrukcję: „ Gorąca Czekolada – 3-4 łyżki mieszanki zalej 200 ml wrzącego mleka lub wody. Dokładnie wymieszaj i gotowe! Oto Twoja Mikołajkowa gorąca czekolada!”
Mikołajkowe lustrzane ciasteczka gwiazdki
kruche ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3-4 żółtka
- kolorowe landrynki – kilka kolorów po 100 g każdy
dodatkowo:
- dwie foremki mała i duża gwiazdka
- rurka do napojów
- cienki naturalny sznurek
Mąkę wymieszaj z cukrami, zimne masło potnij w kosteczkę i szybko zarób kruszonkę. Dodaj skórkę i żółtka po czym połącz masę na ciasteczka. Ciasto schłódź przez 40 minut w lodówce. W tym czasie podziel landrynki kolorami, a następnie zmiksuj w blenderze z przykrywką lub porozbijaj wałkiem do ciasta (cukierki włóż do woreczka, a następnie uderzaj w niego wałkiem). Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 mm, lekko posypując mąką. Przygotuj dwie foremki – małą i dużą gwiazdkę. Wytnij duże gwiazdki, a w ich środkach małe. Ciastka ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, do środka każdej gwiazdki nałóż piasek cukierkowy, dość sporo – 1/2 – 1 łyżeczki. Wytnij słomką dziurki na sznurki. Piecz ciastka w 170 stopniach przez 15-22 minut, czas zależy od mocy piekarnika, aż cukierki się roztopią i stworzą warstwę „szkła”, a ciasta lekko przyrumienią.