Karminadle pod sosem pomidorowym
- 1 cebula biała
- 1 kg mielonej wieprzowiny z łopatki
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- sól, pieprz do smaku
- czosnek 4 ząbki
- olej rzepakowy
- 2 x pomidory w puszce krojone 400 g
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki cukru
- 1 strączek papryki chili
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka masła
- 1 bagietka
Białą cebulę siekamy w kostkę. Fasole cedzimy i wygniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mięso mielone mieszamy z fasolą, jajkami, pieprzem, posiekanym czosnkiem, cebulą i kolendrą. Smażymy 3-4 min. na kilku łyżkach oleju wciśnięte łyżką stołową nieforemne pulpety przewracając je dopiero po 2 min. Obsmażone pulpety przekładamy do brytfanki. Pomidory z puszki odsączamy i ewentualnie lekko siekamy. Paprykę chilli siekamy i rumienimy z posiekaną czerwoną cebulą na maśle, dodajemy miód i pomidory - całość dusimy na wolnym ogniu 20 min. i miksujemy, doprawiamy solą i zalewamy pulpety. Zapiekamy całość w piekarniku 10 min. w 200st. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Pomidorowe placki
- 800g marchewki
- 2 białe cebule
- 200g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 pęczku natki
- 1 op. pumperniklu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 6 jajek
- 1 puszka anchovies
Koncentrat miksujemy z jajkami i przyprawami. Marchew trzemy na grubych oczkach, następnie parzymy we wrzątku 3 min. cedzimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do marchwi. Całość łączymy z pomidorową masą. Z gotowej masy smażymy 6 cm placki na złoty kolor na małej ilości tłuszczu. Pumpernikiel siekamy w drobną kostkę i mieszamy z utartym czosnkiem, octem, oliwą i anchovies. Placki podajemy z sadzonym jajkiem i sosem.