Omlet z suszonymi pomidorami
Składniki na 1 osobę:
- 3 średniej wielkości jajka,
- sól/pieprz,
- 20 g zimnego masła pociętego w kostkę,
- 1 saszetka suszonych pomidorów z chilli,
- 1 saszetka suszonych pomidorów z oliwkami,
- 50 g tartego sera dojrzewającego
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią połowę masła. Jajka roztrzep delikatnie w miseczce i wrzuć na patelnię. Potrząśnij patelnią i dodaj odrobinę soli. Potrząsaj patelnią i smaż krótko. Dodaj resztę masła i przerzuć omlet na drugą stronę. Dopraw odrobiną mieszanki suszonych pomidorów z chilli i z oliwkami. Posyp serem. Zamknij omlet na pół i serwuj gorący. Gotowe
Makaron wstążki z sosem maślanym z pomidorkami
Składniki na 4 osoby:
- 300 g suszonego makaronu wstążki,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 saszetka suszonych pomidorów z chilli,
- 1 saszetka suszonych pomidorów z oliwkami,
- 1 szalotka,
- 1 mały pęczek natki pietruszki,
- sól/pieprz,
- 50 g zimnego masła,
- olej rzepakowy
Ugotuj makaron w dużej ilości mocno osolonej wody. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pociętą szalotkę. Dopraw solą, dodaj mieszanki suszonych pomidorów z chilli i oliwkami, a następnie pocięte na pół pomidorki koktajlowe. Lekko podduś, a gdy pomidory puszczą wodę dodaj makaron. Wrzuć pociętą natkę i całość zamieszaj. Podawaj gorące
Sznycel cielęcy z sosem pomidorowym
Składniki na 4 osoby:
- 4 kawałki karkówki cielęcej po około 150 g (lub 600g w jednym kawałku),
- 100 g jasnej bułki tartej,
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- sól/pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 duża puszka pomidorów,
- 1 saszetka suszonych pomidorów z oliwkami,
- 1 pęczek bazyli,
- 150 g drobnej kaszy kukurydzianej typu Polenta,
- 500 ml mleka,
- 50 g tartego parmezanu,
- 100 g masła
Karkówkę rozbij na cienkie plastry. Oprósz mąką, lekko posól i popieprz. Zapanieruj w jajku, a następnie bułce tartej. Do dużego rondla wlej odrobinę oleju do smażenia i wrzuć zawartość puszki z pomidorami. Dodaj sól i pieprz oraz mieszankę suszonych pomidorów z oliwkami. Duś około 30 minut. Zagotuj mleko, posól je i dodaj kaszę kukurydzianą. Mieszaj energicznie i zagotuj ją. Dodaj parmezan, a na koniec masło. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Odstaw w ciepłe miejsce. Smaż sznycle na rozgrzanym oleju. Wyłóż kaszę, dodaj sos pomidorowy, a na wierzch sznycle. Jedz gorące