Zupa pomidorowa Matki Przemytniczki
- dynia ½ szt.
- mięsiste pomidory 1kg
- passata pomidorowa ½ litra
- marchew 2 szt.
- seler korzeniowy ½ szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- cebula 1 szt.
- świeża bazylia 1 pęczek
- kurkuma w proszku 1 łyżeczka
- daktyle bez pestek 3 szt.
- sól i pieprz
- oliwa extra vergine 5 łyżek
Obierz warzywa (oprócz dyni) i pokrój w grubą kostkę. Pomidory odłóż. Podduś przyprawy w łyżce oliwy, dodaj cebulę, 2 ząbki czosnku i zamieszaj. Dodaj resztę warzyw, daktyle, podlej wodą i uduś do miękkości pod przykryciem. Dołóż passatę (plus ewentualnie świeże posiekane pomidory) i gotuj jeszcze przez kwadrans. Dodaj posiekaną bazylię, pozostałą oliwę, ząbek czosnku i zmiksuj całość na krem, regulując konsystencję wodą. Dopraw solą i pieprzem.
Buraczane risotto
- okrągły ryż 1 szklanka
- marchew 1 szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- cebula 1 szt.
- buraki 2 szt.
- świeżo wytłoczony sok z buraków 2 szklanki
- sok z cytryny 3–4 łyżki
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 6 ziaren
- mielony kminek 1 płaska łyżeczka
- majeranek otarty 1 łyżka
- sól i pieprz
- masło klarowane lub olej kokosowy
- szczypiorek
- lekko podprażone łuskane pestki dyni
Buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, a następnie zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaj przyprawy, pokrojone warzywa, podlej niewielką ilością wody. Gotuj kilka minut pod przykryciem. Ryż przepłucz na sicie (aż stanie się lekko przezroczysty) i dorzuć do warzyw, dodaj sok z buraków i duś pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu (uważaj na zawartość płynu w potrawie – w razie potrzeby dolewaj ostrożnie wrzątku). Kiedy ryż zmięknie, dopraw danie cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem i pestkami dyni.