KLASYCZNY TATAR WOŁOWY
Składniki na 4-5 porcji:
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 małe czerwone cebule
- 4 łyżki kaparów
- 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
dodatkowo:
- bagietka
- masło
- 4-5 żółtek jaj
Do tatara idealna będzie polędwica wołowa udziec lub ligawa. Poproś aby zmielono Ci ją dwukrotnie na miejscu – w sklepie mięsnym. Dodatki: cebulę, kapary i ogórki drobno posiekaj. Rozłóż do trzech miseczek. Do mięsa dodaj musztardę, sos i oliwę oraz 1/3 dodatków. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Rozłóż na talerzykach, zrób dziurki na żółtka, włóż żółtka i udekoruj resztą dodatków. Sos worcester możesz zastąpić przyprawą do zup w płynie.
FASZEROWANE ZIEMNIAKI NA DWA SPOSOBY
Nadzienie 1:
- 250 g twarogu
- 4-5 łyżki śmietany 18%
- 1/3 pęczka koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 nieduża cebula
- sól, pieprz
Nadzienie 2:
- 400 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
- 1 cebula
- 200 g tartego żółtego sera, np. cheddara
- sól, pieprz
Wybierz ziemniaki o podobnej wielkości. Umyj je i zalej wrzątkiem. Gotuj ziemniaki przez 10-15 minut, aż zmiękną. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę gotuj do miękkości. Ziemniaki pieczone: Wyłowione ziemniaki przekrój na połowy i wydrąż z nich część miąższu – formując łódeczki. Przygotuj farsz: surowe mięso przełóż do miski. Dodaj posiekane drobno papryki i cebulę. Dopraw masę papryką w proszku, solą i pieprzem. Nafaszeruj ziemniaki i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut, po czym posyp startym serem i piecz kolejne 15-20 minut. Ziemniaki z twarożkiem: twaróg wymieszaj z posiekanymi ziołami i cebulką. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Ułóż pieczone ziemniaki na półmisku, na drugim ułóż połówki ugotowanych ziemniaków i polej je sosem twarożkowym.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
- 4 płaty śledziowe ala matijas z oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 jabłka np. champion
- 4 buraki
- 3 ogórki kiszone
- 4-5 łyżek majonezu
- ewentualnie 2-3 łyżki sosu worcester, ale niekoniecznie
- sól, pieprz
Buraki upiecz lub ugotuj w mundurkach. Jeśli się śpieszysz możesz kupić już ugotowane buraki. Pokrój warzywa i śledzie w podobnej wielkości kostkę. Dodaj majonez i sos, jeśli akurat go masz, i wymieszaj sałatkę. Najlepsza będzie, gdy schłodzisz ją przed podaniem przez ok. 30 minut.