Pytanie na Śniadanie

ANDRZEJKOWE LAST MINUTE - ZIEMNIAKI FASZEROWANE

KLASYCZNY TATAR WOŁOWY
Składniki na 4-5 porcji:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 łyżki kaparów
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • bagietka
  • masło
  • 4-5 żółtek jaj
Do tatara idealna będzie polędwica wołowa udziec lub ligawa. Poproś aby zmielono Ci ją dwukrotnie na miejscu – w sklepie mięsnym. Dodatki: cebulę, kapary i ogórki drobno posiekaj. Rozłóż do trzech miseczek. Do mięsa dodaj musztardę, sos i oliwę oraz 1/3 dodatków. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Rozłóż na talerzykach, zrób dziurki na żółtka, włóż żółtka i udekoruj resztą dodatków. Sos worcester możesz zastąpić przyprawą do zup w płynie.

FASZEROWANE ZIEMNIAKI NA DWA SPOSOBY
  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
Nadzienie 1:
  • 250 g twarogu
  • 4-5 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz
Nadzienie 2:
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 1 cebula
  • 200 g tartego żółtego sera, np. cheddara
  • sól, pieprz
Wybierz ziemniaki o podobnej wielkości. Umyj je i zalej wrzątkiem. Gotuj ziemniaki przez 10-15 minut, aż zmiękną. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę gotuj do miękkości. Ziemniaki pieczone: Wyłowione ziemniaki przekrój na połowy i wydrąż z nich część miąższu – formując łódeczki. Przygotuj farsz: surowe mięso przełóż do miski. Dodaj posiekane drobno papryki i cebulę. Dopraw masę papryką w proszku, solą i pieprzem. Nafaszeruj ziemniaki i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut, po czym posyp startym serem i piecz kolejne 15-20 minut. Ziemniaki z twarożkiem: twaróg wymieszaj z posiekanymi ziołami i cebulką. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Ułóż pieczone ziemniaki na półmisku, na drugim ułóż połówki ugotowanych ziemniaków i polej je sosem twarożkowym.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
  • 4 płaty śledziowe ala matijas z oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jabłka np. champion
  • 4 buraki
  • 3 ogórki kiszone
  • 4-5 łyżek majonezu
  • ewentualnie 2-3 łyżki sosu worcester, ale niekoniecznie
  • sól, pieprz
Buraki upiecz lub ugotuj w mundurkach. Jeśli się śpieszysz możesz kupić już ugotowane buraki. Pokrój warzywa i śledzie w podobnej wielkości kostkę. Dodaj majonez i sos, jeśli akurat go masz, i wymieszaj sałatkę. Najlepsza będzie, gdy schłodzisz ją przed podaniem przez ok. 30 minut.
Więcej na ten temat