Pytanie na Śniadanie

OSTATNI DZWONEK NA PRZYGOTOWANIE PIERNIKA - KATARZYNKI

Piernik staropolski
  • 500 g miodu
  • 1 kg mąki pszennej typu 450
  • 400 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 80 g domowej roboty przyprawy piernikowej
Miód, cukier i masło podgrzewamy delikatnie, aż całość zawrze. Następnie studzimy. W tym czasie sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, całe jajka, sodę z mlekiem, sól oraz przyprawę korzenną. Ciasto dokładnie wyrabiamy, będzie rzadkie i kleiste. Wyrobione ciasto wkładamy do kamionkowego naczynia  i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni. Po 3-4 tygodniach wyjmujemy masę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na wielkość naszej blaszki (forma  ok 30 x 25). Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra/ dół) 6. Upieczone i ostudzone blaty układamy jeden na drugim i zawijamy w folię aluminiową. Obciążamy deską i odstawiamy na 3 dni. Następnie przekładamy blaty powidłami śliwkowymi, dociskamy i zawijamy w folię. Nastepnego dnia polewamy piernik polewą czekoladową.

Polewa:
  • 300 gr czekolady
  • 60 gr masła
Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i polewamy peirnik.

KATARZYNKI
  • 200 g miodu płynnego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3  łyżki karmelu
Wszystkie składniki połączyć w misce a następnie rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Pierniki posmarowane wodą pieczemy ok 15 minut. Pierniki po upieczeniu będą twarde, aby zmiękły włóż pierniczki do pudełka, najlepiej z np kawałkiem jabłka.

SZYBKIE PIERNICZKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Przy użyciu różnych foremek wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć i ostudzić. Potem można udekorować lukrem.

Przyprawa korzenna do pierników:
  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w mozdzieżu.

Więcej na ten temat