Piernik staropolski
- 500 g miodu
- 1 kg mąki pszennej typu 450
- 400 g cukru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 80 g domowej roboty przyprawy piernikowej
Miód, cukier i masło podgrzewamy delikatnie, aż całość zawrze. Następnie studzimy. W tym czasie sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, całe jajka, sodę z mlekiem, sól oraz przyprawę korzenną. Ciasto dokładnie wyrabiamy, będzie rzadkie i kleiste. Wyrobione ciasto wkładamy do kamionkowego naczynia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka tygodni. Po 3-4 tygodniach wyjmujemy masę i dzielimy ją na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na wielkość naszej blaszki (forma ok 30 x 25). Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra/ dół) 6. Upieczone i ostudzone blaty układamy jeden na drugim i zawijamy w folię aluminiową. Obciążamy deską i odstawiamy na 3 dni. Następnie przekładamy blaty powidłami śliwkowymi, dociskamy i zawijamy w folię. Nastepnego dnia polewamy piernik polewą czekoladową.
Polewa:
- 300 gr czekolady
- 60 gr masła
Roztapiamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i polewamy peirnik.
KATARZYNKI
- 200 g miodu płynnego
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki karmelu
Wszystkie składniki połączyć w misce a następnie rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać pierniczki. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Pierniki posmarowane wodą pieczemy ok 15 minut. Pierniki po upieczeniu będą twarde, aby zmiękły włóż pierniczki do pudełka, najlepiej z np kawałkiem jabłka.
SZYBKIE PIERNICZKI
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Przy użyciu różnych foremek wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć i ostudzić. Potem można udekorować lukrem.
Przyprawa korzenna do pierników:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g goździków, całych
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 10 g czarnego pieprzu
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w mozdzieżu.