Pytanie na Śniadanie

ŚNIADANIE Z JAJKIEM W ROLI GŁÓWNEJ - kanapka z szynką i jajkiem poszetowym

Omlet z wędzoną rybą i polskim serem dojrzewającym
Składniki na 4 osoby:
  • 4 jajka
  • 50 g wędzonej ryby (makrela, śledź)
  • 50 g twardego sera
  • sól/pieprz
  • odrobina oleju do smażenia 25 g masła
Jajka rozbij i połącz delikatnie białko z żółtkiem. Rybę porwij a ser zetrzyj na tarce z grubym oczkiem. Rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Wlej jajeczną masę na patelnię i potrząsając nią dodaj porwaną rybę i ser. Lekko posól i popieprz. Złóż omleta na pół i serwuj.  

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim
Składniki na 4 osoby:
  • 4 jajka, 4 żółtka
  • sól/pieprz Cayenne
  • 2 bułki kajzerki
  • kawałek miękkiego masła
  • odrobina octu spirytusowego
  • ½ kostki masła
  • sok z jednej cytryny
  • 4 plastry dobrej jakości szynki
Wstaw osoloną wodę z odrobiną octu na ogień. Utrzyj żółtka z odrobiną soli i pieprzu cayenne. Dodaj do nich sok z cytryny. Stop i podgrzej w rondlu ½ kostki masła. Dodaj masło powoli do żółtek z cytryną i przyprawami nieustannie mieszając całość rózgą. Na wrzącą wodę wrzuć 4 jajka i zmniejsz ogień. Pokrój bułki, posmaruj masłem, połóż szynkę. Po 2 minutach gotowania jajek wyciągnij je, odsącz i połóż na szynce. Całość polej sosem holenderskim i popieprz.
 
Huevos Rancheros z jajkami i sosem pomidorowym
Składniki na 4 osoby:
  • 1 puszka pomidorów pelati w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chilli (pieprzu cayenne)
  • 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
  • 100 g ryżu
  • 2 pszenne tortille
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna
  • sól/cukier
  • pęczek kolendry
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pulpę pomidorową i podduś krótko. Dodaj odrobinę soli i cukru. Dodaj pieprz cayenne. Gdy kończysz dusić sos, dodaj do niego fasolę w pomidorach. Ugotuj ryż. Podpraż tortille i potnij w kawałki. Usmaż jajka. Potnij w paski awokado, polej sokiem z cytryny. Ułóż tortille na talerzu, na nich ryż a na górze sos pomidorowo-fasolowy. Ułóż jajka i awokado. Całość posyp świeżą kolendrą.  

Więcej na ten temat