Omlet z wędzoną rybą i polskim serem dojrzewającym
Składniki na 4 osoby:
- 4 jajka
- 50 g wędzonej ryby (makrela, śledź)
- 50 g twardego sera
- sól/pieprz
- odrobina oleju do smażenia 25 g masła
Jajka rozbij i połącz delikatnie białko z żółtkiem. Rybę porwij a ser zetrzyj na tarce z grubym oczkiem. Rozgrzej patelnię i wlej na nią odrobinę oleju. Wlej jajeczną masę na patelnię i potrząsając nią dodaj porwaną rybę i ser. Lekko posól i popieprz. Złóż omleta na pół i serwuj.
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim
Składniki na 4 osoby:
- 4 jajka, 4 żółtka
- sól/pieprz Cayenne
- 2 bułki kajzerki
- kawałek miękkiego masła
- odrobina octu spirytusowego
- ½ kostki masła
- sok z jednej cytryny
- 4 plastry dobrej jakości szynki
Wstaw osoloną wodę z odrobiną octu na ogień. Utrzyj żółtka z odrobiną soli i pieprzu cayenne. Dodaj do nich sok z cytryny. Stop i podgrzej w rondlu ½ kostki masła. Dodaj masło powoli do żółtek z cytryną i przyprawami nieustannie mieszając całość rózgą. Na wrzącą wodę wrzuć 4 jajka i zmniejsz ogień. Pokrój bułki, posmaruj masłem, połóż szynkę. Po 2 minutach gotowania jajek wyciągnij je, odsącz i połóż na szynce. Całość polej sosem holenderskim i popieprz.
Huevos Rancheros z jajkami i sosem pomidorowym
Składniki na 4 osoby:
- 1 puszka pomidorów pelati w zalewie
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki chilli (pieprzu cayenne)
- 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
- 100 g ryżu
- 2 pszenne tortille
- 4 jajka
- oliwa z oliwek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cytryna
- sól/cukier
- pęczek kolendry
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pulpę pomidorową i podduś krótko. Dodaj odrobinę soli i cukru. Dodaj pieprz cayenne. Gdy kończysz dusić sos, dodaj do niego fasolę w pomidorach. Ugotuj ryż. Podpraż tortille i potnij w kawałki. Usmaż jajka. Potnij w paski awokado, polej sokiem z cytryny. Ułóż tortille na talerzu, na nich ryż a na górze sos pomidorowo-fasolowy. Ułóż jajka i awokado. Całość posyp świeżą kolendrą.