Ukraiński pieróg babci Luby
- 1,5 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 100g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła miękkiego
- 3 łyżki majonezu
- 3 jajka
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury, w której swobodnie możemy włożyć palec. Dodajemy świeże drożdże, jajka, majonez i cukier. Wszystko mieszamy i zasypujemy 1 szklanką mąki, mieszamy ponownie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Połowę mąki przesiewamy i dodajemy do pracującego rozczynu. Po czym wyrabiamy ciasto. Kiedy powstanie kleista zawiesina dodajemy ciepłe masło i mieszając po 2 minutach wsypujemy resztę mąki i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Może się ono delikatnie lepić do rąk. Gotowe ciasto na bułki przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ją natłuszczoną folią. Ciasto zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. Z gotowego ciasta lepimy równe kulki wielkości piłki pingpongowej i odstawiamy do wyrośnięcia. Spłaszczamy, wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy łyżkę farszu, zalepiamy jak pieroga i smarujemy rozmąconym żółtkiem, układamy na papierze pergaminowym z odstępem 2 cm i pieczemy w 185 stopni 30 min do zrumienienia.
Farsz:
- 1 płuco wieprzowe
- 1 serce wołowe
- 2 cebule
- Sól, pieprz
- Ziele angielskie
- Czosnek
- 1 łyżka stołowa masła
Płuco moczymy w zimnej wodzie 30 min, wymieniając wodę co 5 min. Wymoczone płuco dzielimy na pięć kawałków wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z pokrojonym na cztery części sercem, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ziele, czosnek - wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę masła, zakrywamy przykrywką i pieczemy w 150° przez 2,5 h. Gotowe podroby mielimy na drobnych oczkach razem z cebulą. Gotowy farsz doprawiamy do smaku ewentualnie dodatkową porcję soli pieprzu i odrobiną cukru.
Farsz 2:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 Marchewki
- Sól pieprz
- 1 Łyżka Stołowa masła
- Cukier
Kapustę szatkujemy, ścieramy marchew. Marchew dusimy na maśle z solą i pieprzem, następnie dodajemy posiekaną kapustę, dolewamy jedną szklankę wody, dodajemy ziele angielskie, 1 łyżkę cukru i dusimy pod przykryciem około godziny. Gotowy farsz studzimy ,dodajemy jedno żółtko i mieszamy.
Farsz 3
- 500 g tłustego twarogu
- Jeden cukier wanilinowy
- 100 g rodzynek
- 100 ml Śmietanki
Twaróg mielimy razem ze śmietanką, rodzynki gotujemy w jednej szklance wrzątku do odparowania wrzątku. Napęczniałe rodzynki mieszamy z cukrem wanilinowym, a następnie z przemielone twarogiem.