Duszony kurczak prowansalski
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 1 op. ziół prowansalskich
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 200 g czarnych oliwek
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Udka natrzyj solą i pieprzem. Przesmaż je na złoto na rozgrzanym oleju. Do rondelka dodaj posiekaną cebulę, oliwki, zioła. Duś danie minimum 50 minut. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem, ryżem lub kaszą.
Zapiekane ziemniaczki z boczkiem
- 1,5 kg ziemniaków
- 1/2 op. słodkiej papryki
- 200 g wędzonego boczku w kawałku
- 2-3 łyżki oliwy
- 150 g śmietany 18%
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie umyj. Obgotuj je przez 10 minut w całości, w osolonej wodzie. Boczek pokrój w kostkę 1x1 cm. Ziemniaki osącz i potnij na ćwiartki. Natrzyj je oliwą, solą, pieprzem i papryką. Wyłóż ziemniaczki na blachę, posyp boczkiem i piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Przygotuj dip śmietanowy. Wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i połową posiekanego szczypiorku. Resztą szczypiorku posyp upieczone ziemniaki. Podawaj na gorąco.
Leczo z ciecierzycą
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 op. ziół prowansalskich
- 1/2 op. słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Cebulę, papryki i cukinię pokrój w kostkę. Przesmaż cebulę na złoto na rozgrzanym oleju. Po 3-4 minutach dodaj resztę warzyw i smaż. Dodaj cukier, przyprawy i pomidory oraz ciecierzycę. Duś leczo 15-20 minut.