Pytanie na Śniadanie

OBIAD ZA 20 ZŁ. - DUSZONY KURCZAK PROWANSALSKI

Duszony kurczak prowansalski
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 op. ziół prowansalskich
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • 200 g  czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
Udka natrzyj solą i pieprzem. Przesmaż je na złoto na rozgrzanym oleju. Do rondelka dodaj posiekaną cebulę, oliwki, zioła. Duś danie minimum 50 minut. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem, ryżem lub kaszą.

Zapiekane ziemniaczki z boczkiem
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 op. słodkiej papryki
  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie umyj. Obgotuj je przez 10 minut w całości, w osolonej wodzie. Boczek pokrój w kostkę 1x1 cm. Ziemniaki osącz i potnij na ćwiartki. Natrzyj je oliwą, solą, pieprzem i papryką. Wyłóż ziemniaczki na blachę, posyp boczkiem i piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Przygotuj dip śmietanowy. Wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i połową posiekanego szczypiorku. Resztą szczypiorku posyp upieczone ziemniaki. Podawaj na gorąco.

Leczo z ciecierzycą
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 op. ziół prowansalskich
  • 1/2 op. słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
Cebulę, papryki i cukinię pokrój w kostkę. Przesmaż cebulę na złoto na rozgrzanym oleju. Po 3-4 minutach dodaj resztę warzyw i smaż. Dodaj cukier, przyprawy i pomidory oraz ciecierzycę. Duś leczo 15-20 minut.
Więcej na ten temat