KORZENNE CIASTO DYNIOWE
Na spód
- 225g mąki pszennej typ 480
- 190g bardzo zimnego masła
- 80g mąki kukurydzianej lub semoliny
- 20g cukru
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 duże jajo + 1 żółtko ( prosto z lodówki)
- Ok. 10g lodowatej wody
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z nożem tnącym. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 st.C Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem obsypać mąką lub wyłożyć pergaminem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Schłodzić w lodówce przed pieczeniem 1 godzinę. Ciasto nakłuć widelcem i przykryć podwójnie złożoną folią aluminiową, wysypać ryżem lub fasolą i piec ok 20 minut . Zdjąć folię z ryżem i piec kolejne 20 minut lub więcej tak aby uzyskać złoty kolor.
Nadzienie dyniowe
- 600g dyni piżmowej
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- 100g cukru trzcinowego
- 150g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 500g wody
- 1 jajo + 3 żółtka
- 200g serka kremowego typu Philadelphia lub gęstej, kwaśnej śmietany
- Starta skórka z pomarańczy.
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dynię ugotować do miękkości ( ok 40 minut) w soku pomarańczowym wraz z cukrem. Wystudzić i zmiksować w mikserze na gładką masę dodając jajka, żółtka, ziarenka wanilii , przyprawy korzenne oraz serek lub śmietanę. Wylać na spód tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190st.C ok 25-30 minut. Ostudzić i podawać z bitą lub kwaśną śmietaną.
ŚNIADANIOWE BRIOSZE MAŚLANE
- 50-65g mleka w temp. 24st.C
- 1 paczka drożdży instant lub świeżych
- 500g mąki typ 500 lub mąki do ciast drożdżowych
- 2 łyżki grubego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 250g miękkiego masła
Drożdże rozpuszczamy w mleku i dajemy im ok.10 minut na rozwój. Mąkę, cukier, sól wsypujemy do misy miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Na wolnych obrotach dodajemy jajka, a następnie mleko z drożdżami. Wyrabiamy ok. 12 minut na wolnych obrotach, co jakiś czas zeskrobując łyżką ciasto ze ścianek misy. Dodajemy sól. Następnie stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy na elastyczną masę. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i dajemy mu wyrosnąć ok. 60 min. W tym czasie składamy ciasto dwukrotnie co pół godziny zawijając na siebie jego brzegi. Po upływie tego czasu wsadzamy ciasto do lodówki na 3 - 4 godziny lub na całą noc. Gotowe ciasto dzielimy na dłońmi oprószonymi mąką formujemy małe (5 cm średnicy, ok, 60-70g każda) kulki i układamy je ciasno w prostokątnej lub kwadratowej foremce ( 22cmx11cmx8cm, długość, szerokość, głębokość), powinno ich wyjść około 12. Można piec również w foremkach do muffinek. Odstawiamy ciasto ponownie do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 175C i przed włożeniem brioszek smarujemy je mieszaniną jajeczną. Pieczemy ok. 25 minut aż briosze będą ciemnozłote .