Pytanie na Śniadanie

RYBNA KUCHNIA JURKA NOGALA - łosoś pieczony w pergaminie

W naszej kuchni dziś Jurek Nogal i jego przepisy na ryby: pieczone śledzie z jabłkami i żurawiną, łosoś pieczony z warzywami w pergaminie, dorsz duszony w pomidorach z kolendrą.

Łosoś z warzywami pieczony w pergaminie
  • Łosoś filet 400 g
  • Masło 1 łyżka
  • Szałwia kilka listków
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Marchew bordowa 1 szt.
  • Marchew pomarańczowa 1 szt.
  • Marchew biała 1 szt.
  • Kalarepa 1 szt.
  • Fenkuł 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cytryna 1 szt.
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek doniczka
  • Papier do pieczenia 4 kawałki kwadratowe
Ziemniaki ugotuj ale nie rozgotuj. Warzywa umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Rozpuść masło i dodaj do niego szałwię, smaż na małym ogniu kilka sekund i wyłącz. Warzywa wyjmij z wody, podziel na cztery części i nałóż na środek papieru do pieczenia. Polej oliwą, wrzuć między nie kilka plasterków czosnku i skrop cytryną. Łososia pozbaw ości, pokrój na cztery kawałki, posmaruj masłem z szałwią i odrobinę posól. Kawałki ryby ułóż na gorących warzywach, zawiń w sakiewkę i piecz w 180 stopniach około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, sprawdź czy ryba jest gotowa i połóż na talerzach. Dopraw pieprzem i posyp tymiankiem.

Dorsz w pomidorach
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Cynamon 1 laska
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Cebula 2 szt.
  • Pomidory w puszce całe 2 szt.
  • Chilli małe 1/3 szt.
  • Dorsz atlantycki filet bez skóry 400 g
  • sól
  • Kolendra świeża garść
  • Ryż jaśminowy 200 g
  • Limonka 1 szt.
Masło rozgrzej na patelni i dodaj do niego przyprawy, niech się chwilę w nim podsmażą. Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię, zrumień ją z przyprawami. Teraz dodaj pomidory i smaż aż lekko zgęstnieją. Pod koniec dodaj chilli posiekane bardzo drobno. Spróbuj i dopraw. Podziel dorsza na 3-4 kawałki i posól odrobinę, zatop na patelni z pomidorami i duś kilka minut pod przykryciem. Sprawdź czy ryba jest gotowa. Ma być zwarta, sprężysta. Całość posyp liśćmi kolendry. Obok podaj ryż jaśminowy ugotowany na sypko skropiony sokiem z limonki.

Pieczony śledź z jabłkami i żurawiną
  • Śledź tuszka albo w całości świeży – kilka szt.
  • Oliwa
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jabłka jesienne 2 szt.
  • Żurawina 1 garść
  • Sól.
  • Ziemniaki 500 g
  • Oliwa 3-4 lyżki
  • Rozmaryn 2-3 gałązki
  • Cytryna 1 szt.
Jabłka pokrój na kawałki i przesmaż z odrobiną wody, dodaj żurawinę i smaż aż całość zgęstnieje i stanie się papkowata. Śledzia opłucz i wysusz, jeśli masz takiego w całości natnij na brzuchu i wypatrosz. Opłucz osusz w ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę i wrzuć do niej zmiażdżony czosnek . Zdejmij patelnię z ognia i odstaw niech wystygnie. Skórę śledzia ponacinaj delikatnie i gdy oliwa wystygnie natrzyj nią śledzie porządnie w środku i na zewnątrz. Do środka ryby włóż trochę smażonych jabłek z żurawiną. Połóż tak przygotowane ryby na papierze do pieczenia posól i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 7-10 minut. Oderwij igiełki rozmarynu od łodyg i podgrzej w oliwie. Ziemniaki ugotuj z łodygami rozmarynu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i stłucz, dodaj oliwę z rozmarynem, dopraw. Na ziemniakach połóż upieczone śledzie. Całość skrop sokiem z cytryny.
Więcej na ten temat