Łosoś z warzywami pieczony w pergaminie
- Łosoś filet 400 g
- Masło 1 łyżka
- Szałwia kilka listków
- Ziemniaki 3 szt.
- Marchew bordowa 1 szt.
- Marchew pomarańczowa 1 szt.
- Marchew biała 1 szt.
- Kalarepa 1 szt.
- Fenkuł 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Cytryna 1 szt.
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- Tymianek doniczka
- Papier do pieczenia 4 kawałki kwadratowe
Ziemniaki ugotuj ale nie rozgotuj. Warzywa umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Rozpuść masło i dodaj do niego szałwię, smaż na małym ogniu kilka sekund i wyłącz. Warzywa wyjmij z wody, podziel na cztery części i nałóż na środek papieru do pieczenia. Polej oliwą, wrzuć między nie kilka plasterków czosnku i skrop cytryną. Łososia pozbaw ości, pokrój na cztery kawałki, posmaruj masłem z szałwią i odrobinę posól. Kawałki ryby ułóż na gorących warzywach, zawiń w sakiewkę i piecz w 180 stopniach około 10 minut. Wyjmij z piekarnika, sprawdź czy ryba jest gotowa i połóż na talerzach. Dopraw pieprzem i posyp tymiankiem.
Dorsz w pomidorach
- Masło klarowane 1 łyżka
- Cynamon 1 laska
- Kmin rzymski 1 łyżeczka
- Cebula 2 szt.
- Pomidory w puszce całe 2 szt.
- Chilli małe 1/3 szt.
- Dorsz atlantycki filet bez skóry 400 g
- sól
- Kolendra świeża garść
- Ryż jaśminowy 200 g
- Limonka 1 szt.
Masło rozgrzej na patelni i dodaj do niego przyprawy, niech się chwilę w nim podsmażą. Pokrój cebulę w piórka i wrzuć na patelnię, zrumień ją z przyprawami. Teraz dodaj pomidory i smaż aż lekko zgęstnieją. Pod koniec dodaj chilli posiekane bardzo drobno. Spróbuj i dopraw. Podziel dorsza na 3-4 kawałki i posól odrobinę, zatop na patelni z pomidorami i duś kilka minut pod przykryciem. Sprawdź czy ryba jest gotowa. Ma być zwarta, sprężysta. Całość posyp liśćmi kolendry. Obok podaj ryż jaśminowy ugotowany na sypko skropiony sokiem z limonki.
Pieczony śledź z jabłkami i żurawiną
- Śledź tuszka albo w całości świeży – kilka szt.
- Oliwa
- Czosnek 1 ząbek
- Jabłka jesienne 2 szt.
- Żurawina 1 garść
- Sól.
- Ziemniaki 500 g
- Oliwa 3-4 lyżki
- Rozmaryn 2-3 gałązki
- Cytryna 1 szt.
Jabłka pokrój na kawałki i przesmaż z odrobiną wody, dodaj żurawinę i smaż aż całość zgęstnieje i stanie się papkowata. Śledzia opłucz i wysusz, jeśli masz takiego w całości natnij na brzuchu i wypatrosz. Opłucz osusz w ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę i wrzuć do niej zmiażdżony czosnek . Zdejmij patelnię z ognia i odstaw niech wystygnie. Skórę śledzia ponacinaj delikatnie i gdy oliwa wystygnie natrzyj nią śledzie porządnie w środku i na zewnątrz. Do środka ryby włóż trochę smażonych jabłek z żurawiną. Połóż tak przygotowane ryby na papierze do pieczenia posól i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 7-10 minut. Oderwij igiełki rozmarynu od łodyg i podgrzej w oliwie. Ziemniaki ugotuj z łodygami rozmarynu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i stłucz, dodaj oliwę z rozmarynem, dopraw. Na ziemniakach połóż upieczone śledzie. Całość skrop sokiem z cytryny.