Pytanie na Śniadanie

MIODOWA KUCHNIA TOMKA JAKUBIAKA - ciastka kruche z kremem budyniowym

Tomasz Jakubiak w kuchni PnŚ poleca polską zdrową żywność, przygotowaną z produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Z takich produktów przyrządzi dziś: chrupiące ciastka kruche z kremem budyniowym, owocami i miodem, podudzia kurczaka duszone w miodzie, cytrynie i migdałach oraz krem z białych warzyw z orzechami i miodem.

Chrupiące ciastka kruche z kremem budyniowym, owocami i miodem 
  • Ciasto francuskie - 1szt
  • Masło - 2 łyżki
  • Cukier brązowy - 4 łyżki
  • Śmietanka 36% - 1l
  • Wanilia laska - 2szt
  • Miód - kilka łyzek
  • Żółtka - 6szt
  • Limonka - 2szt
  • Miód do polania
  • Brzoskwinie - 4szt
  • Jakieś miękkie owoce
  • Gruszki
Ciasto rozwałkuj delikatnie i wytnij prostokąty około 10x8cm. W każdym wytnij kolejny prostokąt zostawiajac 1cm ramki. Ciasto delikatnie posmaruj masłem i posyp cukrem. Piecz aż urośnie i się przyrumieni. W misce wymieszaj żółtka z pozostałymi składnikami oprocz limonki. Miskę wstaw na parę i mieszaj energicznie aż się zetnie. Dodaj teraz skórkę z limonki. Gotowy krem wlej na ciasto. Wstaw dl lodowki aby zastygło. Na krem ułóż pokrojone owoce i polej miodem

Podudzia kurczaka duszone w miodzie
  • Podudzia z kurczaka - 8szt
  • Po łyżeczce przypraw: papryka słodka / kminek rzymski / imbir / tymienek / oregano
  • Sól
  • Miód - 6 łyżek
  • Sok z cytryny - pół szklanki
  • Migdały całe - ćwierć szklanki
  • Suszone morele - garść
  • Cebula słodka - 3szt
  • Soczewica błyskawiczna pomarańczowa - szklanka
  • Woda - 4 szklanki
  • Mięta świeża
Podudzia umyj, wyslusz i natrzyj przyprawami. Na dnie rondla ułóż pokrojoną w grube plastry cebulę, na cebuli ułóż kurczaka, zasyp morelami, migdałami i soczewicą. Dolej okoko 2 szklanek wody i duś około 40 min. Pod koniec dopraw sokiem z cytryny i posyp miętą.

Krem z białych warzyw z orzechami i miodem 
  • Pietruszka - 2szt
  • Seler - 1szt
  • Ziemniak - 4szt
  • Por - 2szt
  • Pasternak - 2szt
  • Bulion warzywny - 3l
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Gałka muszkatołowa
  • Śmietanka 30% - szklanka
  • Orzech laskowy - garść
  • Miód - 5 łyżek
  • Pietruszka zielona
Wszystkie warzywa pokrój i przesmaż na maśle. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Domiksuj i dopraw gałką. Na końcu dodaj śmietany i zagotuj. Na patelni rozsyp pokruszone orzechy i upraż. Orzechy zdejmij z ognia rozsyp na płasko i zalej miodem oraz natka pietruszki oczywiście posiekana. Orzechami posypuj każdą porcję.
Więcej na ten temat