Parzybroda
- 0,75 kg kapusty włoskiej
- 0,5 kg ziemniaków
- 300 g wołowiny lub wieprzowiny
- suszone grzyby
- pęczek włoszczyzny
- gorczyca, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz
Umyte mięso pokrój w kostkę, zalej zimną wodą i gotuj z grzybami, włoszczyzną i przyprawami. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru. Kapustę pokrojoną w długie paski zalej mięsnym wywarem i gotuj jeszcze przez ok. 40 min. Na koniec dodaj mięso i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Parzybroda z kiełbasą
- 0,5 kg kapusty włoskiej
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg kiełbasy
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki
- czosnek
Pokrój kapustę w paski i zalej gorącą wodą, następnie zagotuj. Ziemniaki pokrojone w kostkę włóż do kapusty i gotuj do miękkości. Smalec z mąką posłuży do przygotowania zasmażki, rozprowadź ją wywarem z kapusty. Połącz zasmażkę z kapustą i ziemniakami. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojoną w grube plastry kiełbasę, pieprz i czosnek. Chwilę pogotuj, dopraw do smaku.
PIERÓG ŁAZARSKI
CIASTO:
- 300 gram mąki
- mąka typu 450
- 3/4 kubka letniej wody
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 3 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj. Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem. Gdy ciasto znajdzie się na blasze nałóż na połowę o kształcie trójkąta, zakryj pozostałym trójkątem i sklej. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut.
NADZIENIE
- 200 g dyni
- 100 g jarmużu
- 70 g sera pleśniowego
- 100 g wędzonego boczku
- 50 ml oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz i cukier
Dynię pokrój w kostkę posmaruj oliwą, posyp solą. Upiecz w piekarniku w 20o stopniach ok. 10 minut. Boczek pokroić w słupki i lekko przesmażyć, jarmuż sparzyć we wrzątku ok. 1 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Pomidory pogotować do odparowania, dodając pół łyżeczki soli i cukru oraz na koniec 2 łyżki oleju, ser pleśniowy. Pokroić w kostkę. Na połowę ciasta nałożyć sos pomidorowy, rozsmarowując na cieście, zostawiając brzegi do sklejenia. Następnie rozłożyć jarmuż, dynię, ser pleśniowy i boczek. Zakryć drugim trójkątem, skleić dalej jak w przepisie na ciasto.