Carpaccio z pieczonych buraków z tymiankiem
Składniki na 4 osoby:
- 4 duże buraki,
- sól, pieprz,
- 1 saszetka tymianku
- 1 cytryna (skórka i sok),
- 100 g rukoli,
- oliwa z oliwek,
- 50 g startego parmezanu
Buraki umyj, osusz, skrop oliwą i posól. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 1 godzinę. Zetrzyj skórkę z cytryny i połącz z jej sokiem. Zmieszaj odrobinę oliwy z tymiankiem. Buraki odwiń z foli, obierz i gdy są ciepłe pokrój w cienkie plastry. Ułóż na talerzu, skrop oliwą z tymiankiem, następnie cytrynowym sokiem ze skórką. Całość posól, popierz i dekoruj rukolą, a następnie parmezanem.
Pulpety z mielonych indyczych udzików z tymiankiem
Składniki na 4 osoby:
- 500 g mięsa mielonego z udzików indyka,
- sól, pieprz,
- 1 saszetka tymianku,
- 1 jajko,
- 4 duże ziemniaki,
- 100 g masła,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 100g mrożonych podgrzybków,
- 1 biała cebula,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- olej rzepakowy
Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wbij do niego jajko. Formuj 16 małych klopsów. Lekko je skrop olejem, posól i popieprz. Ugotuj ziemniaki, przetrzyj i gdy są gorące połącz z połową masła i śmietanki, dopraw solą i całość utrzyj na gładką masę. Borowiki podsmaż na oleju, dodaj pociętą cebulę i gdy odparujesz całą wodę, dodaj wino. Odparuj alkohol, dodaj resztę masła i śmietanki. Całość dobrze wymieszaj. Klopsy smaż na oleju z obu stron. Dodaj 500 ml wody i duś około 10 minut. Gdy woda się zredukuje dodaj sos grzybowy. Całość wymieszaj. Podaj puree, ułóż klopsy i całość polej sosem z mięsa i grzybów.
Zapiekanka dyniowa z tymiankiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki na 6 osób:
- 1 mała dynia hokkaido lub bambino,
- sól, pieprz,
- 1 saszetka tymianku,
- 2 kulki mozzarelli,
- 2 duże pomidory,
- olej rzepakowy,
- odrobina cukru
Dynię obierz, pokrój w kostkę i podsmaż około 10 minut na mały ogniu na patelni wraz z solą, cukrem i pieprzem. Przełóż do brytfanki. Na górę połóż plastry mozzarelli i całość wstaw na 10 minut do pieca nagrzanego na 200 stopni. Wyjmij, posyp tymiankiem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Skrop olejem i wstaw na kolejne 5 minut do pieca. Wyciągnij z pieca, posyp raz jeszcze tymiankiem i podawaj.