Płatki miód i kakao z jogurtem i musem jabłkowym
- Płatki corn flakes miód i kakao - garść
- Jogurt gęsty - pół szklanki
- Orzechy laskowe posiekane - 2 łyżki
- Ulubione owoce (gruszki, banany, śliwki, borówki)
- Jabłko 1 szt.
- Cynamon - szczypta
- Masło 1 łyżeczka
- Cytryna 1 szt.
Jabłko obierz i pokrój na małe kawałki, podpraż w rondelku z odrobiną wody. Niech się rozpadną. Pognieć widelcem albo zmiksuj z odrobiną masła i cynamonem. Orzechy podpraż na suchej patelni. Do szklanki nałóż mus jabłkowy, potem jogurt, na wierzch rzuć pokrojone ulubione owoce. Na sam wierzch sypnij płatki. Wszystko skrop sokiem z cytryny.
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami i soczystymi granatami
- Mąka pszenna zwykła 300 g
- Mleko 3,2% 260 ml
- Jajo 1 szt.
- Masło 1 łyżka
- Cukier 2-3 łyżki
- Sól szczypta
- Drożdże 1\3 kostki lub 1 łyżka
- Olej do smażenia
- Gruszki konferencje 2 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Granat 1 szt.
Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj jajo i wymieszaj, potem powoli wlej mieszając do mąki i dokładnie wyrób drewnianą łyżką. Mieszaj napowietrzając, aż ciasto będzie pulchne i nie będzie grudek. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę. Gruszki umyj porządnie i pokrój w plasterki. Przesmaż na klarowanym maśle lekko przyrumieniając. Owoc granatu rozetnij i wyciągnij z niego soczyste pestki. Do wyrośniętego ciasta wmieszaj ostudzone gruszki. Na patelnię lub do szerokiego rondla wlej olej i rozgrzej. Na średnio rozgrzany olej kładź łyżką ciasto lekko je spłaszczając. Smaż aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, obróć i smaż dalej az się przyrumieni z drugiej strony. Gotowe polej sokiem z granatu i posyp pestkami.
Makaron z pesto migdałowo- bazyliowym i suszonymi pomidorami
- Makaron pszenny mini pióra 200 g
- Woda 2L
- Sol 1 łyżeczka
- Migdały bez skórki 100 g
- Oliwa 100 ml
- Czosnek 1 ząbek
- Bazylia 2 doniczki
- Sól szczypta
- Twardy ser parmezan 1 łyżka
- Pomidory suszone w zalewie lub suche garść
Jeśli używasz suchych pomidorów to zalej je wrzątkiem i odstaw niech ostygną. Teraz pesto. Migdały zmiel w blenderze, dodaj oliwę (jeśli używasz pomidorów w oleju, użyj oleju z pomidorów), posiekany czosnek i pokrojoną bazylię. Wszystko zmiksuj na niezbyt gładką masę, dopraw solą. Pomidory odcedź i przesmaż na odrobinie oliwy. Makaron wrzuć do gotującej się i osolonej wody. Gotuj co jakiś czas mieszając aż będzie miękki na zewnątrz a lekko twardy w środku. Odcedź i wymieszaj z pesto, dodaj pomidory i posyp startym serem.