Pytanie na Śniadanie

ZBOŻOWE INSPIRACJE JURKA NOGALA - makaron z pesto

Płatki miód i kakao z jogurtem i musem jabłkowym
  • Płatki corn flakes miód i kakao - garść
  • Jogurt gęsty - pół szklanki
  • Orzechy laskowe posiekane - 2 łyżki
  • Ulubione owoce (gruszki, banany, śliwki, borówki)
  • Jabłko 1 szt.
  • Cynamon - szczypta
  • Masło 1 łyżeczka
  • Cytryna 1 szt.
Jabłko obierz i pokrój na małe kawałki, podpraż w rondelku z odrobiną wody. Niech się rozpadną. Pognieć widelcem albo zmiksuj z odrobiną masła i cynamonem. Orzechy podpraż na suchej patelni. Do szklanki nałóż mus jabłkowy, potem jogurt, na wierzch rzuć pokrojone ulubione owoce. Na sam wierzch sypnij płatki. Wszystko skrop sokiem z cytryny.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami i soczystymi granatami
  • Mąka pszenna zwykła 300 g
  • Mleko 3,2% 260 ml
  • Jajo 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Sól szczypta
  • Drożdże 1\3 kostki lub 1 łyżka
  • Olej do smażenia
  • Gruszki konferencje 2 szt.
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Granat 1 szt.
Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj jajo i wymieszaj, potem powoli wlej mieszając do mąki i dokładnie wyrób drewnianą łyżką. Mieszaj napowietrzając, aż ciasto będzie pulchne i nie będzie grudek. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę. Gruszki umyj porządnie i pokrój w plasterki. Przesmaż na klarowanym maśle lekko przyrumieniając. Owoc granatu rozetnij i wyciągnij z niego soczyste pestki. Do wyrośniętego ciasta wmieszaj ostudzone gruszki. Na patelnię lub do szerokiego rondla wlej olej i rozgrzej. Na średnio rozgrzany olej kładź łyżką ciasto lekko je spłaszczając. Smaż aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, obróć i smaż dalej az się przyrumieni z drugiej strony. Gotowe polej sokiem z granatu i posyp pestkami.

Makaron z pesto migdałowo- bazyliowym i suszonymi pomidorami
  • Makaron pszenny mini pióra 200 g
  • Woda 2L
  • Sol 1 łyżeczka
  • Migdały bez skórki 100 g
  • Oliwa 100 ml
  • Czosnek 1 ząbek
  • Bazylia 2 doniczki
  • Sól szczypta
  • Twardy ser parmezan 1 łyżka
  • Pomidory suszone w zalewie lub suche garść
Jeśli używasz suchych pomidorów to zalej je wrzątkiem i odstaw niech ostygną. Teraz pesto. Migdały zmiel w blenderze, dodaj oliwę (jeśli używasz pomidorów w oleju, użyj oleju z pomidorów), posiekany czosnek i pokrojoną bazylię. Wszystko zmiksuj na niezbyt gładką masę, dopraw solą. Pomidory odcedź i przesmaż na odrobinie oliwy. Makaron wrzuć do gotującej się i osolonej wody. Gotuj co jakiś czas mieszając aż będzie miękki na zewnątrz a lekko twardy w środku. Odcedź i wymieszaj z pesto, dodaj pomidory i posyp startym serem.
Więcej na ten temat