Schab faszerowany morelą i rodzynkami
Składniki:
1,3-1,5 kg schabu w kawałku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
3-4 ząbki czosnku
200 g boczku w cienkich plastrach
Nadzienie:
150-200 g suszonych moreli
100 g rodzynek
1 cebula
2 łyżeczki świeżego majeranku
2-3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
500 g ziemniaków
30 g masła
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Schab natnij w środku nożem lub szpikulcem. Postaraj się nie docinać go do końca, tak aby stworzyć kieszonkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem – również w środku. Odstaw.
Cebulę posiekaj i przesmaż, dodaj morele i rodzynki. Smaż masę 3-4 minuty, dodaj majeranek. Dokładnie wymieszaj farsz i nadziej nim szczelnie schab. Schab owiń boczkiem i zwiąż nicią tak, aby nadzienie nie wypłynęło. Piecz schab w 180 stopniach przez 2-2,5 godziny. Podlewając wypływającym sosem. Podawaj z puree.
Rolada schabowa z pieczarkami
Składniki:
1,2-1,5 kg schabu
3-4 ząbki czosnku
sól,
pieprz
300 ml śmietanki 30 %
250 ml bulionu drobiowego
1 cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
3-4 łyżki oliwy
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
nadzienie:
500 g pieczarek
30 g masła
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Schab natnij tak, aby rozłożyć go na płasko. Następnie okryj go folią spożywczą i rozbij na płaski kotlet. Schab dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Pieczarki drobno posiekaj. Masło rozgrzej z olejem, wrzuć grzyby. Smaż je 5 minut, posól i dodaj sos sojowy, następnie zredukuj powstały sos. Na schabie rozsmaruj farsz, pozostawiając wolne brzegi. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem. Roladę obsmaż na oliwie, dodaj posiekaną cebulę. Przesmaż 2-3 minuty, wlej bulion i śmietankę, dodaj ziela i liście oraz połowę posiekanego pęczka koperku. Duś roladę do miękkości przez 60-80 minut. Podawaj roladę z sosem posypaną posiekanym koprem i szczypiorkiem.