Pytanie na Śniadanie

Dzień Kotleta Schabowego - Rolada schabowa z pieczarkami

Dziś Dzień Kotleta Schabowego, z tej okazji Anna Pastuszka-Zańczak przygotowała propozycje na dwie wyśmienite potrawy: schab faszerowany morelą i rodzynkami oraz rodzinna rolada schabowa z pieczarkami.

Schab faszerowany morelą i rodzynkami 

Składniki: 
1,3-1,5 kg schabu w kawałku 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego 
3-4 ząbki czosnku
200 g boczku w cienkich plastrach 

Nadzienie: 
150-200 g suszonych moreli 
100 g rodzynek 
1 cebula
2 łyżeczki świeżego majeranku 
2-3 łyżki oliwy

Dodatkowo: 
500 g ziemniaków 
30 g masła 
1 pęczek koperku 

Przygotowanie: Schab natnij w środku nożem lub szpikulcem. Postaraj się nie docinać go do końca, tak aby stworzyć kieszonkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem – również w środku. Odstaw. Cebulę posiekaj i przesmaż, dodaj morele i rodzynki. Smaż masę 3-4 minuty, dodaj majeranek. Dokładnie wymieszaj farsz i nadziej nim szczelnie schab. Schab owiń boczkiem i zwiąż nicią tak, aby nadzienie nie wypłynęło. Piecz schab w 180 stopniach przez 2-2,5 godziny. Podlewając wypływającym sosem. Podawaj z puree. 

Rolada schabowa z pieczarkami 

Składniki:

1,2-1,5 kg schabu 
3-4 ząbki czosnku 
sól, 
pieprz 
300 ml śmietanki 30 %
250 ml bulionu drobiowego 
1 cebula 
1 pęczek koperku 
1 pęczek szczypiorku 
3-4 łyżki oliwy 
2-3 liście laurowe 
3-4 ziarna ziela angielskiego 

 nadzienie: 
500 g pieczarek 
30 g masła 
3 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka oleju 
sól, 
pieprz 

Przygotowanie: Schab natnij tak, aby rozłożyć go na płasko. Następnie okryj go folią spożywczą i rozbij na płaski kotlet. Schab dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Pieczarki drobno posiekaj. Masło rozgrzej z olejem, wrzuć grzyby. Smaż je 5 minut, posól i dodaj sos sojowy, następnie zredukuj powstały sos. Na schabie rozsmaruj farsz, pozostawiając wolne brzegi. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem. Roladę obsmaż na oliwie, dodaj posiekaną cebulę. Przesmaż 2-3 minuty, wlej bulion i śmietankę, dodaj ziela i liście oraz połowę posiekanego pęczka koperku. Duś roladę do miękkości przez 60-80 minut. Podawaj roladę z sosem posypaną posiekanym koprem i szczypiorkiem.
Więcej na ten temat