SIOSTRY BUKOWSKIE I DESERY FIT - pieczone bataty

W naszej kuchni dziś duet w roli głównej! Siostry Bukowskie - Patrycja i Martyna, przedstawią swoje propozycje na weekendowe desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a będą to: fit brownie czekoladowe; deserek z nasionami chias oraz pieczone bataty z cebulką i sosem koperkowym.

FIT BROWNIE CZEKOLADOWE
ciasto:
  • dwie puszki czerwonej fasoli
  • trzy banany
  • trzy jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki ksylitolu
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
Piekarnik rozgrzej do temperatur 180 st.C. Dokładnie wypłucz fasolę, banany obierz ze skórki, czekoladę połam na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do dużej miski i dokładnie zblenduj na gładką masę. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Na małym ogniu podgrzej mleko (nie gotuj) a następnie rozpuść w nim składniki na polewę. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z piekarnika i udekoruj polewą.

DESEREK Z NASIONAMI CHIA
Cztery czubate łyżki nasion chia zalej puszką mleka kokosowego, dodaj 100ml mleka, 2 łyżki miodu i odrobinę cynamonu. Powstałą masę wstaw do lodówki na całą noc i gotowe ! Pudding najlepiej smakuje w towarzystwie owoców, musli, orzechów albo bakalii.

PIECZONE BATATY Z CEBULKĄ I SOSEM KOPERKOWYM
  • trzy duże bataty
  • jedna duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 4 różyczki brokuła
  • łyżeczka masła klarowanego
  • cztery łyżki jogurtu greckiego
  • świeży koper
  • 150 g hummusu
  • sól, pieprz
Bataty pokrój wzdłuż w grubsze talarki. Słodkie ziemniak piecz przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Brokuły podziel na bardzo drobne różyczki, wrzuć do wrzącej i posolonej wody, gotuj ok. 5 min. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, zeszklij na złoto na maśle klarowanym. Przygotuj sos: koperek drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, przypraw do smaku. Gdy bataty będą gotowe odłóż je na 5 min. do przestygnięcia. Na talarkach ułóż brokuły, cebulkę, łyżeczkę hummusu. Całość udekoruj sosem.