Kuchnia majerankowa Jakuba Steuermarka - krupnik na indyku

Jakub Steuermark proponuje dziś kuchnię pachnącą majerankiem: krupnik na indyku z pęczakiem, majerankiem i lubczykiem; polędwiczki wieprzowe w majeranku z ryżem, kaparami i cytrynowym sosem oraz zapiekane pod serem Gouda warzywa korzeniowe z majerankiem.

Krupnik na indyku z pęczakiem
Składniki na 12 osób: 
  • 300 g pęczaku kujawskiego,
  • 2 duże marchwie,
  • 1 seler,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 duża pietruszka,
  • 100 g borowików mrożonych,
  • olej rzepakowy,
  • 1 korpus z indyka,
  • 1 włoszczyzna,
  • 1 saszetka liści laurowych,
  • 1 saszetka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz
  • 1 saszetka majeranku,
  • 1 saszetka lubczyku
Zrób wywar z indyka używając włoszczyzny, kilku ziaren ziela angielskiego, kilku liści laurowych i korpusu z indyka. Po prostu wszystko zalej zimną wodą – około 3 litry i zagotuj. Szumuj pianę i białka, zmniejsz ogień i gotuj około 45 minut. Zbierz tłuszcz, odcedź wywar. Marchew, seler, cebule i pietruszkę pokrój w małą kostkę i podsmaż na oleju, dodaj pęczak i grzyby. Całość lekko podsmaż i zalej wywarem. Gotuj przez około 40 minut aż pęczak będzie miękki a jego skrobia zagęści zupę. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i lubczykiem. Podawaj gorący. Gotowe
 
Polędwiczki wieprzowe w majeranku z ryżem
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 małe polędwiczki wieprzowe (500 g razem), 
  • 200 g ryżu parboiled,
  • sól, pieprz
  • 1 saszetka majeranku,
  • 1 mały słoiczek kaparów,
  • 50 g masła,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 3 cytryny (sok i skórka),
  • olej rzepakowy
Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na pół aby wyciąć 4 porcje, lekko je naoliw, posól i popieprz. Ryż ugotuj wedle instrukcji z opakowania, przestudź i dodaj odrobinę oleju i połowę saszetki majeranku. Całość wymieszaj. Sok i skórkę z cytryny połącz z masłem i roztop w rondelku. Dodaj powoli śmietanę i całość podgrzej. Dodaj do sosu kapary i resztę majeranku. Usmaż polędwice. Pokrój w grube plastry i ułóż na ryżu. Całość polej cytrynowo-majerankowym sosem. Gotowe
 
Zapiekane pod serem Gouda warzywa korzeniowe
Składniki na 6 osób:
  • 2 duże marchwie,
  • 1 duży seler,
  • 2 pietruszki,
  • 2 fenkuły,
  • 2 czerwone cebule,
  • sól, pieprz
  • 1 saszetka majeranku,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g startego sera typu Gouda
Warzywa obierz i pokrój w grube słupki, lekko skrop olejem, posól i popieprz. Dodaj majeranek. Całość przełóż do brytfanki. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Wyciągnij, posyp startym serem i wstaw z powrotem do pieca. Zmniejsz temperaturę na 160 stopni i piecz kolejne 10 – 15 minut aż ser się stopi i zarumieni. Gotowe