ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI Z KOKOSEM
- Pietruszka biała
- Marchew 4 szt.
- Seler 1 szt.
- Dynia 3 kg
- Ziemniaki 2-3 szt.
- Cebula 2 szt.
- Mleko kokosowe
- Pestki dyni
- Pestki słonecznika
- Imbir
- Czosnek 2-3 ząbki
- Olej
- Masło klarowane
- Kurkuma
- Tymianek suszony
Przygotowujemy bulion warzywny - warzywa pokrojone w kostkę wrzucamy na gotującą się wodę. Dynie kroimy, wyciągamy miąższ, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. To samo z ziemniakami i cebulą. Podsmażamy dynie na maśle klarowanym i dodajemy do bulionu. To samo z cebulą i ziemniaczkami, ale dodajemy tu starty czosnek. Po podsmażeniu dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko oko. 30 min. do miękkości. Dodajemy starty imbir. Patelnię po warzywach zalewamy małą ilością wrzątku i wlewamy do zupy. Dodajemy przyprawy i wszystko blendujemy i dodajemy 200 ml mleka kokosowego do gotowania. Miksujemy. Na patelni bez oleju podsmażamy pestki. Imbir starty dodajemy na sam koniec.
GULASZ Z SZYNKI Z CUKINIĄ I KURKUMĄ
- szynka
- marchew
- cukinia
- por
- kurkuma
- bulion
- kurkuma
- tymianek
- oregano
- ziemniaki
- papryka czerwona
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy, to samo z warzywami (por zamiast cebuli, smak będzie łagodniejszy). Dusimy co jakiś czas mieszając i podlewając wrzątkiem. Dodajemy przyprawy i osobno pokrojone i ugotowane ziemniaki na koniec.