SKŁADNIKI NA 8 OSÓB
Klasyczne Świderki z mieloną jagnięciną
- 1 opakowanie makaronu Lubella Świderki nr 19 (500 g),
- 2 średnie czerwone cebule,
- 500 g mielonej jagnięcej łopatki,
- 1 doniczka świeżej mięty,
- sól/pieprz,
- 50 ml oleju rzepakowego rafinowanego,
- 100 g zimnego masła,
- 200 ml białego wytrawnego wina
Na głęboką patelnię wlej olej, rozgrzej go i podsmaż krótko pociętą w kostkę czerwoną cebulę. Dodaj mięso i smaż około 10 min. Gdy jest lekko brązowe, a woda z mięsa odparowała dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i smaż przez kolejne kilka minut. Gdy cała woda odparuje dodaj wino i zwiększ ogień pod mięsem. Zerwij wszystkie liście z mięty i potnij w cienkie paski. Dodaj połowę do mięsa. Zagotuj 5 l mocno osolonej wody i gdy wrze wrzuć całe opakowanie makaronu Lubella Świderki nr 19. Gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale o jedną minutę krócej, bo ostatnią minutę makaron będzie się gotował w mięsno-miętowym sosie. Gdy makaron jest gotowy odcedź go i zostaw odrobinę wody. Wrzuć z powrotem do garnka i dodaj do niego sos z mięsa i mięty. Całość energicznie wymieszaj i dodaj zimne masło, mocno potrząśnij aby połączyć masło z sosem. Nakładaj na głębokie talerze i dekoruj pozostałą świeżą miętą.
Mini Kokardki z pieczoną dynią piżmową
- 1 opakowanie makaronu Lubella Mini Kokardki (500 g),
- 1 cała mała dynia piżmowa (około 700 g),
- 1 pęczek kolorowego buraka liściastego lub mangoldu,
- 150 gtartego na grubym oczku sera korycińskiego z czarnuszką,
- sól/pieprz,
- 1 duża biała cebula,
- 2 cm kawałek korzenia imbiru,
- odrobina oleju rzepakowego rafinowanego,
- 100 g zimnego masła
Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Obierz cebulę i imbir i smaż na oleju. Dodaj dynię, całość posól i zamieszaj na patelni. Przełóż patelnię na 10 minut do pieca nagrzanego na 180 st. i piecz dynię na patelni pod folią aluminiową lub pokrywką. Zagotuj 5 l mocno osolonej wody i gdy wrze wrzuć całe opakowanie makaronu Lubella Mini Kokardki. Gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, ale o jedną minutę krócej, bo ostatnią minutę makaron będzie się gotował z warzywami. Gdy makaron jest gotowy odcedź go i zostaw odrobinę wody. Wrzuć z powrotem do garnka i dodaj do niego upieczoną dynię wraz z imbirem i cebulą a następnie dodaj pocięty drobno mangold (lub buraka liściowego). Całość zamieszaj, sprawdź słoność, dodaj pieprz i masło, wymieszaj i podawaj na głębokich talerzach. Posyp startym serem korycińskim.