Racuchy warzywne z kiełbaskami
- 2 jajka
- 300 g kiełbasek
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 selera naciowego
- 3 marchewki
- 1/2 strączka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 op. roszponki
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 pęczku szczypiorku
- Sól morska do smaku
Kiełbaski kroimy w kawałki 1 cm, z marchewki wycinamy długie wstążki przy użyciu obieraczki, selera naciowego siekamy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, doprawiamy posiekanym chilli i solą, dokładnie mieszamy i dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy oblepiającej wszystkie opisane składniki. Z gotowej, wyrobionej masy nakładamy porcję na rozgrzaną, suchą patelnie i po 1 min dodajemy 2 łyżki stołowe tłuszczu na 4 placki a następnie odwracamy je na drugą stronę i dalej smażymy. Gotowe placki odstawiamy w ciepłe miejsce aby się zaparzyły. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy majonez oraz posiekany szczypior.
Cannelloni z kiełbaską i duszonym szpinakiem w sosie śmietanowo- cebulowym
- 0,5 kg kiełbasek
- opakowanie makaronu lazagne
- 1 kg młodego szpinaku
- 300 g białej cebuli
- 50 g prażonej cebulki
- 400 ml śmietanki 30%
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki masła
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- 50 g sera mozzarella
- 100 g sera Lazur
- Oliwa truflowa
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
Makaron lazania gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min, następnie zawijamy każdym kiełbaskę w makaron, cebulkę siekamy w kostkę, połowę dusimy na maśle 3 min, następnie dodajemy śmietankę i prażoną cebulkę, całość gotujemy 3 min a na koniec dodajemy tarty ser Lazur. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy tak aby powstał jednolity sos. Kiełbaski zawinięte w makaron układamy jedna przy drugiej w brytfance. Drugą połowę cebuli dusimy z czosnkiem na maśle przez 2 min następnie dodajemy umyty szpinak, mieszając dusimy kolejne 3- 4 min. Gotowy szpinak wykładamy na ułożone kiełbaski, zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy tartą mozzarella. Pieczemy w 170° 35 -40 min. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi suszonymi pomidorami