Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA JURKA SOBIENIAKA

Racuchy warzywne z kiełbaskami
  • 2 jajka
  • 300 g kiełbasek
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1/2 strączka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op. roszponki
Sos:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • Sól morska do smaku
Kiełbaski kroimy w kawałki 1 cm, z marchewki wycinamy długie wstążki przy użyciu obieraczki, selera naciowego siekamy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z mąką, doprawiamy posiekanym chilli i solą, dokładnie mieszamy  i dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy oblepiającej wszystkie opisane składniki. Z gotowej, wyrobionej masy nakładamy porcję na rozgrzaną, suchą patelnie i po 1 min dodajemy 2 łyżki stołowe tłuszczu na 4 placki a następnie odwracamy je na drugą stronę i dalej smażymy. Gotowe placki odstawiamy w ciepłe miejsce aby się zaparzyły. Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy majonez oraz posiekany szczypior.

Cannelloni z kiełbaską i duszonym szpinakiem w sosie śmietanowo- cebulowym
  • 0,5 kg kiełbasek
  • opakowanie makaronu lazagne
  • 1 kg młodego szpinaku
  • 300 g białej cebuli
  • 50 g prażonej cebulki
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 50 g sera mozzarella
  • 100 g sera Lazur
  • Oliwa truflowa
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
Makaron lazania gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 min, następnie zawijamy każdym kiełbaskę w makaron, cebulkę siekamy w kostkę, połowę dusimy na maśle 3 min, następnie dodajemy śmietankę i prażoną cebulkę, całość gotujemy 3 min a na koniec dodajemy tarty ser Lazur. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy tak aby powstał jednolity sos. Kiełbaski zawinięte w makaron układamy jedna przy drugiej w brytfance. Drugą połowę cebuli dusimy z czosnkiem na maśle przez 2 min następnie dodajemy umyty szpinak, mieszając dusimy kolejne 3- 4 min. Gotowy szpinak wykładamy na ułożone kiełbaski, zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy tartą mozzarella. Pieczemy w 170° 35 -40 min. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i posiekanymi suszonymi pomidorami
Więcej na ten temat