Gruszki w cieście z kremem waniliowym
Syrop:
- 500 ml wody
- 150 ml miodu
- skórka i sok z 2 cytryn
- 2 laski cynamonu
- ½ laski wanilii
- 6 goździków
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 50 ml rumu
- Ciasto kruche:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- wanilia
- 2 żółtka
- Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ½ laski wanilii
Gruszki obierz – zostaw ogonki. Z laski wanilii wydrąż ziarenka i odłóż je do miseczki. Składniki syropu przełóż do garnka i zagotuj z drewienkiem z laski wanilii – tym co zostało po jej wydrążeniu. Do gorącego syropu włóż gruszki i gotuj 15 minut, aż lekko nasiąkną. Gruszki wyjmij i wystudź. W tym czasie zagnieć ciasto kruche: do mąki z cukrem dodaj zimne masło. Posiekaj je nożem, po czym dodaj żółtka, ½ ziarenek waniliowych i wyrób składniki aż się połączą – im krócej będziesz to robić tym ciasto będzie bardziej kruche po upieczeniu. Przełóż je do lodówki na 30 minut. Mascarpone utrzyj z cukrem z resztą ziarenek. Odstaw. Ciasto rozwałkuj i potnij na cienkie paski. Paskami owiń gruszki pozostawiając na wierzchu jedynie ogonek. Układaj je na blaszcze co pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Podawaj z miętą i kremem z mascarpone.
Szarlotka gruszkowa:
Ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 1 kg gruszek
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 40 g masła
Mąkę, cukier puder i waniliowy przełóż do miski. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj masło nożem. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Przełóż ciasto do lodówki na 30 minut. Gruszki obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Masło rozgrzej na patelni i wrzuć na nie cukry. Gdy powstanie karmel wrzuć gruszki. Smaż je 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę i sok z cytryny. Duś gruszki 15 minut. Formę do tarty wyłóż 2/3 ciasta, równomiernie rozłóż na nim gruszki, a wierzch pokruj paseczkami ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut. Podawaj z cukrem pudrem.
Kurczak duszony z gruszkami
- 4 nogi z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek miodu
- 1 cytryna
- 4 gruszki
- 2 cebule
- 2 łyżeczki świeżego majeranku/ 1 łyżeczka suszonego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 liście laurowe
- 1 papryczka chilli
- 1 laska cynamonu
- 150 ml białego wina
- sól, pieprz
Wino można zastąpić sokiem jabłkowym. Nóżki z kurczaka – ćwiartki – posól i popieprz. Gruszki obierz, wydrąż i pokrój w ósemki. Cebule pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej masło i oliwę wrzuć do tłuszczu liście laurowe i laskę cynamonu, smaż minutę po czym połóż kurczaka skórką do dołu i smaż go na złoto z obu stron. Do rondelka dodaj miód, cebulę i gruszki. Smaż 5 minut, po czym dodaj kolejno posiekaną papryczkę, sos sojowy i wino. Duś kurczaka 45-60 minut. Pod koniec gotowania dopraw danie i podawaj np. z puree.