Plastry pieczonego rostbeffu
- 400g rostbeffu wołowego surowego, sezonowo na sucho (od 15 do 36 dni)
- 2 słoiki buraczków marynowanych
- 400g śmietany 18%
- 170g majonezu
- 100 g musztardy delikatesowej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- Sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Masło polskie
- Ćwikła z chrzanem
Rostbef smarujemy olejem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na złoty kolor po 1min. z każdej strony. Na koniec smażenia dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn, łyżkę zimnego masła i oblewamy steka roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 165°C przez 8min. Majonez, śmietanę, sok z cytryny łączymy razem doprawiamy solą i pieprzem.
Ekspresowa pomidorowa
- Pół Kurczaka zagrodowego
- 1l przecieru pomidorowego
- 330ml śmietanki UHT 18%
- Masło polskie
- Sól, pieprz, cukier
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 3 marchwie
- 3 pietruszki
- 1 cebula
Kurczaka z warzywami i ziołami wkładamy go garnka zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 45min. Następnie cedzimy, dodajemy przecier pomidorowy, śmietanke, i gotujemy na wolnym ogniu przez 20min. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
Kaczka z buraczkami
- 2 piersi z kaczki
- Powidła śliwkowe
- Miód spadziowy ze spadzi iglastej
- Buraczki marynowane
- Zasmażana kapusta czerwona
- Sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
Pierś z kaczki delikatnie solimy od strony skóry, następnie kładziemy na zimną patelnie i wytapiamy tłuszcz do złotego koloru skóry. Przekładamy na blachę do pieczenia z czosnkiem i tymiankiem, solimy i pieprzymy pierś, wkładamy do piekarnika skórą do góry wcześniej smarujemy pierś powidłami śliwkowymi i pieczemy w 180°C przez 6min. Pierś po upieczeniu kroimy w plastry, podajemy z podgrzaną na maśle zasmażaną kapustą czerwoną, dekorujemy plastrami marynowanego buraka.