Pytanie na Śniadanie

JESIENNE PRZYSMAKI Z ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki, pyry, kartofle, czyli regionalna i sezonowa kuchnia Jurka Nogala

Gołąbki z ziemniakami
  • główka kapusty
  • ziemniaki  5 szt.
  • boczek wędzony drobno pokrojony 200g
  • cebula 2 szt.
  • przyprawy: pieprz i sól
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i gotować ok 15 min aby się sparzyła. Kapustę wyjąc, ostudzić, oddzielać od niej liście. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć do sitka i odcisnąć sok z ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę , połączyć z boczkiem i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem..Farsz układać w liściach kapusty, zakładając boki farszu do środka i zrolować. Gołąbki układać napatelni z rozgrzanym olejem rzepakowym – podpiec z obu stron. Następnie przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, zalać wodą  i gotować ok 30 min pod przykryciem w piekarniku. Po upieczeniu sos wylać na patelnię i zagotować, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić, można zagęścić mąką ziemniaczaną.

Krokiety ziemniaczane
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej
  • 4 cebule
  • 300g pieczarek lub innych grzybów
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej i 2 łyżki masła
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 szklanka bułki tartej
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę poszatkować, smażyć na złoto razem pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Ziemniaki zmieszać z mąką ,cebulą , poszatkowanym koperkiem i szybko zagnieść ciasto. Z porcji ciasta ziemniaczanego robić kulkę, podzielić na mniejsze porcje – toczyć z każdej wałek. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Pieczony ziemniak z kiszoną kapustą
  • Ziemniaki duże 4 szt.
  • olej
  • Kiszona kapusta garść
  • Kminek albo gorczyca 1 łyżeczka
  • Ser bursztyn albo oscypek 100 g
  • Boczek wędzony 100 g
  • Grzyby 100 g
  • Masło 1 łyżka
  • Papier do pieczenia
Ziemniaki porządnie umyj i mokre zawiń w papier do pieczenia. Upiecz w 180 stopniach około 30-40 minut. W czasie gdy grule są w piekarniku, posiekaj kapustę i przesmaż na odrobinie oleju, dodaj kminek albo gorczycę i smaż kilka minut. Dadzą mnóstwo pysznego aromatu kapuście. Jeśli bardzo cię kusi podsmaż troszkę boczku wędzonego i dorzuć do kapuchy a jak będzie ci mało to i kilka grzybów. Zetrzyj ser i wymieszaj z wystudzoną kapustą, dopraw pieprzem. Wyjmij pyry z piekarnika. Odwiń, tylko się nie poparz. Przekrój wzdłuż na pół i wydrąż odrobinę. Nałóż do środka kapustę, na wierzchu połóż odrobinę masła i wstaw je znowu do piekarnika na około 10 minut. Potem już wiesz co robić.

Kiszka ziemniaczana
  • drobno starte na tarce lekko osączone ziemniaki 500 g
  • wędzony boczek drobno pokrojony 200 g
  • cebula posiekana drobno przyrumieniona na patelni 1 szt.
  • całe jaja 1-2 szt.
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • jelita wieprzowe
Po dokładnym wymieszaniu ziemniaczaną masą nadziewa się  jelita wieprzowe a ich końce związuje. Wypełnione kiszki układa się brytfance wysmarowanej tłuszczem, nakłuwa się w kilku miejscach wykałaczką i piecze w 180 – 190 0C aż do uzyskania złocistobrązowego koloru.
Więcej na ten temat