Gołąbki z ziemniakami
- główka kapusty
- ziemniaki 5 szt.
- boczek wędzony drobno pokrojony 200g
- cebula 2 szt.
- przyprawy: pieprz i sól
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i gotować ok 15 min aby się sparzyła. Kapustę wyjąc, ostudzić, oddzielać od niej liście. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć do sitka i odcisnąć sok z ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę , połączyć z boczkiem i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem..Farsz układać w liściach kapusty, zakładając boki farszu do środka i zrolować. Gołąbki układać napatelni z rozgrzanym olejem rzepakowym – podpiec z obu stron. Następnie przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, zalać wodą i gotować ok 30 min pod przykryciem w piekarniku. Po upieczeniu sos wylać na patelnię i zagotować, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić, można zagęścić mąką ziemniaczaną.
Krokiety ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 4 cebule
- 300g pieczarek lub innych grzybów
- Sól, pieprz do smaku
- Olej i 2 łyżki masła
- 1 duży pęczek koperku
- 1 szklanka bułki tartej
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę poszatkować, smażyć na złoto razem pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Ziemniaki zmieszać z mąką ,cebulą , poszatkowanym koperkiem i szybko zagnieść ciasto. Z porcji ciasta ziemniaczanego robić kulkę, podzielić na mniejsze porcje – toczyć z każdej wałek. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Pieczony ziemniak z kiszoną kapustą
- Ziemniaki duże 4 szt.
- olej
- Kiszona kapusta garść
- Kminek albo gorczyca 1 łyżeczka
- Ser bursztyn albo oscypek 100 g
- Boczek wędzony 100 g
- Grzyby 100 g
- Masło 1 łyżka
- Papier do pieczenia
Ziemniaki porządnie umyj i mokre zawiń w papier do pieczenia. Upiecz w 180 stopniach około 30-40 minut. W czasie gdy grule są w piekarniku, posiekaj kapustę i przesmaż na odrobinie oleju, dodaj kminek albo gorczycę i smaż kilka minut. Dadzą mnóstwo pysznego aromatu kapuście. Jeśli bardzo cię kusi podsmaż troszkę boczku wędzonego i dorzuć do kapuchy a jak będzie ci mało to i kilka grzybów. Zetrzyj ser i wymieszaj z wystudzoną kapustą, dopraw pieprzem. Wyjmij pyry z piekarnika. Odwiń, tylko się nie poparz. Przekrój wzdłuż na pół i wydrąż odrobinę. Nałóż do środka kapustę, na wierzchu połóż odrobinę masła i wstaw je znowu do piekarnika na około 10 minut. Potem już wiesz co robić.
Kiszka ziemniaczana
- drobno starte na tarce lekko osączone ziemniaki 500 g
- wędzony boczek drobno pokrojony 200 g
- cebula posiekana drobno przyrumieniona na patelni 1 szt.
- całe jaja 1-2 szt.
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- majeranek
- czosnek
- jelita wieprzowe
Po dokładnym wymieszaniu ziemniaczaną masą nadziewa się jelita wieprzowe a ich końce związuje. Wypełnione kiszki układa się brytfance wysmarowanej tłuszczem, nakłuwa się w kilku miejscach wykałaczką i piecze w 180 – 190 0C aż do uzyskania złocistobrązowego koloru.