PIECZONE JABŁKA
- Jabłka
- Szara reneta 6szt
- Cukier
- Masło
Delikatnie ściąć spody jabłek tak, aby się nie przewracały. Usunąć szypułkę. Rozpuścić masło i przesmarować pędzlem jabłka. Pokryć je z zewnątrz cukrem. Wstawić do żaroodpornego naczynia i piec w 170-180 stopniach.
Nadzienie - ilości wg uznania
- Cukier
- Masło
- Sok jabłkowy
- Jabłko
- Skrobia kukurydziana (maizena)
- Orzechy włoskie blanszowane
- Rodzynki
- Miód
Namoczyć we wrzątku rodzynki. Gdy zmiękną, odlać wodę. Podgrzać cukier aż do karmelizacji. Dodać masło, sok i drobno pokrojone jabłka. Gotować w sosie karmelowym jabłka do miękkości. Dodać skrobi i zagotować. Osobno w piecu uprażyć orzechy lekko polane płynnym miodem. Połączyć sos z orzechami i rodzynkami. Napełnić wnętrze pieczonych jabłek.
MINI PLACEK JABŁKOWY
- Ciasto
- 120 g cukru muscovado
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 100 g śmietanki kremowej 36%
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 2 g mieszanka przypraw korzennych
Połączyć masło z cukrem, następnie dodać żółtka i kremówkę. Wymieszać mąkę z przyprawami i zagnieść ciasto. Dobrze schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć foremki. Zostawić zapasowe ciasto na przygotowanie pokrywek do foremek.
Owoce
- Szara reneta
- Jeżyny
- Maliny
- Miód
- Skrobia kukurydziana
Jabłka pokroić w małą kostkę. Wymieszać z resztą owoców, posypać skrobią. Wyłożyć w formie i polać płynnym miodem. Przykryć rozwałkowanym ciastem. Pamietajmy, aby pokrywki miały otwór. Po przykryciu przesmarować pokrywki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w 170 stopniach do uzyskania silnego koloru.
Krem angielski
- 150 g śmietanki kremowej 36%
- 150 g mleka 3,2%
- 1 szt. laski wanilii
- 60 g żółtka
- 30 g cukru
Zagotować śmietankę, mleko z laską wanilii. Osobno rozetrzeć żółtko z cukrem. Zahartować gorącym płynem i dalej podgrzewać do zagęszczenia sosu.