CIASTO Z DYNI
Ciasto:
- Mąka pszenna 250 g
- Proszek do pieczenia 1 lub ½ łyżeczki
- Soda ½ łyżeczki
- Cynamon 1 łyżka
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier trzcinowy 250 g
- Jaja 4 szt.
- Olej słonecznikowy 200 ml
- Dynia tarta 250 ml
- Wiórki kokosowe 50 g
- Orzechy włoskie krojone 50 g
Polewa:
- Masło 100 g
- Cukier puder 300 g
- Ser pełnotłusty 100 g
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Mięta do ozdoby
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę do pieczenia papierem i nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 50-60 minut. Składniki na polewę utrzyj pałką w makutrze albo mikserze. Najpierw masło z cukrem potem ser i sok z cytryny. Po upieczeniu można przekroić i przełożyć dżemem z dyni a, a na górę wyłóż polewę.
CHUTNEY Z DYNI
- Dyna zwykła 700 g
- oliwa
- Antonówka 700 g
- Imbir ok. 2-3 cm
- Cydr około 750 ml
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Gałka
Dynię pokrój ze skorupka na spore kąski, skrop oliwą, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika na około godzinę w 150-160 stopniach. Gdy dyni się piecze obierz jabłka usuń nasiona i pokrój na cząstki. Podsmaż na odrobinie wody tak aby byłe miękkie ale się nie rozpadły. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Ostudź dynię i oddziel miąższ i zmasakruj widelcem. Dodaj jabłka i cydr, ziele i gałkę. Gotuj na małym ogniu aby jabłka się nie rozpadły.
DYNIA W OCCIE
Zalewa:
- woda 6 szklanek
- Ocet 1 szklanka
- Goździki 15 szt.
- Ziele 15 szt.
- Cukier 10-15 łyżek
Zagotuj lekko osoloną wodę wrzuć cząstki dyni i zagotuj i wyciągnij łyżką cedzakową dynię. Na bazie tej wody zagotuj zalewę . kawałki dyni włóż do słoików i zalej zalewą. Ważne by w każdym słoiku znalazły się wszystkie przyprawy a goździki przede wszystkim. Krem z dyni z makrelą w chlebie z dynią
Zupa: Dynia Hokkaido 1 szt., Cebula duża 1 szt., Imbir 1 cm, Por ½ szt., olej, Mleko kokosowe 100-200 ml
Ciasto: Mąka żytnia razowa 100 g, Mąka pszenna 100, dynia Piżmowa 50 g, Masło 50 g, Woda, Drożdże 3 g, Farsz: Makrela wędzona 100 g, Pesto pietruszkowe: pestki dyni 50 g, natka pietruszki 1 pęczek, Olej rzepakowy tłoczony na zimno 20-50 ml, sól, cytryna 1 szt. Zetrzyj dynię na tarce i odciśnij porządnie, dodaj do składników na ciasto chlebowe i wyrabiaj, ma być dość miękkie i odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Dynię umyj i przekrój, wydrąż środek i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na pół godziny w 180 stopniach. Podsmaż na odrobinie oleju pokrojone w kawałki cebulę, pora i imbir. Gdy się podgrzeją zalej wodą i gotuj 20 minut. Upieczoną dynię dodaj do warzyw, wlej mleko kokosowe i zagotuj. Całość zmiksuj i dopraw. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj chwilę, podziel na 8 kulek. Każdą rozwałkuj a na jej środku połóż kawałek makreli i złącz brzegi, tak jak pierogi. Ułóż chlebki z makrelą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w 180 stopniach. Matkę pietruszki posiekaj, zalej olejem rzepakowym i wsyp pestki. Wszystko zblenduj i dopraw odrobiną soli i soku z cytryny. Zupę nalej do miski, nałóż łyżkę Pesta a obok połóż chlebek. Jeśli chcesz polej odrobiną oleju rzepakowego albo z pestek dyni.