Pytanie na Śniadanie

AROMATYCZNA KUCHNIA KUBY STEUERMARKA - WEGE CURRY

Meksykańskie burrito
Składniki na 4 osoby:
  • 1 średnia pierś z indyka (500g),
  • 1 doniczka świeżej kolendry,
  • 1 puszka czerwonej fasolki w zalewie,
  • 200 g dzikiego ryżu,
  • sól w młynku,
  • 1 saszetka pieprzu cayenne,
  • 2 saszetki ziaren kolendry,
  • 1 saszetka mielonego kminu rzymskiego,
  • olej do smażenia,
  • 2 limonki,
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 4 duże pszenne placki typu tortilla,
  • 1 mała puszka marynowanych papryczek Jalapeño
Piersi pokrój w plastry a następnie w wąskie paski, lekko skrop olejem, posyp delikatnie mieszanką suchych ziół – kminem, zmieloną w moździerzu kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Smaż krótko na silnym ogniu na patelni. Odstaw na bok. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta a gdy go będziesz chłodził skrop olejem aby się nie skleił. Fasole odcedź i przepłucz zimną wodą. Zetrzyj skórkę z obu limonek a ich sok wymieszaj ze śmietaną. Na rozłożonej, uprzednio lekko podgrzanej, tortilli połóż odrobinę ryżu i fasoli, ułóż kawałki indyka, dodaj limonkową śmietanę, kilka plasterków papryczek Jalapeño i trochę skórki z limonki. Całość wykończ kilkoma gałązkami świeżej kolendry. Zawiń tortille i przekrój na pół. Podawaj ciepłe.

Ryba po Marokańsku
Składniki na 4 osoby:
  • 4 kawałki polędwicy z dorsza (400 g),
  • 2 marchewki,
  • 100 g rodzynek sułtańskich,
  • 1 saszetka ziaren kolendry,
  • sól w młynku,
  • 1 zielona cukinia,
  • 1 żółta cukinia,
  • 4 szalotki,
  • 200 g kuskusu,
  • 1 buteleczka octu z polskich jabłek,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 100 g drobnego cukru, olej do smażenia
Połowę ziaren kolendry utrzyj w moździerzu i połącz z suchym kuskusem, posól go. Zagotuj wodę a gdy wrze zalej kuskus tak aby zakrył wszystkie ziarna i przykryj spodkiem aby wciągnął wilgoć i się ugotował. W międzyczasie na suchej patelni podsmaż drugą połowę ziaren kolendry i gdy się rozgrzeje zalej 2 łyżkami octu. Następnie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i połowę cukru.
Zdejmij całość z ognia. Cukinie i marchewki pokrój w drobną kostkę, szalotki pokrój na 4 i całość zalej mieszanką octu z cukrem i wodą. Proporcje octu do wody to 1 część octu na 5 części wody. Przygotuj około 1 litr płynu i połącz go z resztą cukru – 50g. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki. Dorsza posól i smaż krótko na oleju. Kuskus połącz z warzywami i redukcją pomidorową. Rybę kładź na wierzch. Podawaj gorące.

Wege curry z paprykami, batatem, kolendrą i mlekiem kokosowym
Składniki na 4 osoby:
  • 1 biała duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 duży batat,
  • 2 saszetki ziaren kolendry,
  • 1 saszetka kurkumy,
  • 1 saszetka przyprawy curry,
  • 500 ml mleka kokosowego dobrej jakości,
  • sól w młynku,
  • 1 doniczka świeżej kolendry, olej do smażenia
W dużym garnku podgrzej odrobinę oleju i wrzuć pocięte w grubą kostkę cebule i papryki. Pokrój w drobne plastry imbir i podsmaż krótko. Obierz i pokrój w drobną kostkę batata, dodaj do garnka. Całość smaż krótko po czym dodaj całe ziarna kolendry, kurkumę i curry. Podsmaż, dopraw solą i zalej całość mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dopraw świeżą kolendrą. Podawaj gorące

Więcej na ten temat