Pytanie na Śniadanie

PYSZNE ŚNIADANIE DLA CAŁEJ RODZINY

Flat omlet z krakowską i rukolą
  • 10 jajek
  • 100 g rukoli
  • 4 malinowe pomidory
  • 200 g krojonej kiełbasy krakowskiej w cienkie plastry
  • 10 g suszonych podgrzybków
  • 200g sera śmietankowego
  • 20g masła
Suszone podgrzybki miksujemy z 6 jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Cztery, cienkie omlety smażymy na maśle. Z pozostałych jajek smażymy sadzone, zaś kiełbasę krakowską smażymy na rumiany kolor. Siekamy rukolę, a pomidory parzymy, następnie zdejmujemy z nich skórę i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z posiekaną rukolą. Na wierzch płaskiego omletu układamy plastry smażonej kiełbasy krakowskiej. Następnie układamy sadzone jajko oraz porcję sałatki z rukoli i pomidorów. Całość zawijamy i serwujemy z łyżką śmietankowego twarogu.

Pancakes z kabanosami i sosem szczypiorkowym
  • 200g kefiru
  • 7 stołowych łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g drobno krojonych kabanosów
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, gęstą masę. Smażymy małe placki na patelni z powłoką nieprzywierającą po 1 min. z każdej strony bez tłuszczu .

Sos szczypiorkowy
  • 100 g masła
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 żółtka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 kabanosy
Żółtka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy ocet jabłkowy i trzepiemy w misce do powstania delikatnej piany. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekany szczypiorek i delikatnie podgrzewamy. Do miski z utartymi żółtkami wlewamy ciepłe masło i mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji. Ogórki kroimy w drobną kostkę, delikatnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotowe placki podajemy z porcją sosu. Dekorujemy pokrojonymi kiszonymi ogórkami oraz plasterkami kabanosów.
Więcej na ten temat