Flat omlet z krakowską i rukolą
- 10 jajek
- 100 g rukoli
- 4 malinowe pomidory
- 200 g krojonej kiełbasy krakowskiej w cienkie plastry
- 10 g suszonych podgrzybków
- 200g sera śmietankowego
- 20g masła
Suszone podgrzybki miksujemy z 6 jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Cztery, cienkie omlety smażymy na maśle. Z pozostałych jajek smażymy sadzone, zaś kiełbasę krakowską smażymy na rumiany kolor. Siekamy rukolę, a pomidory parzymy, następnie zdejmujemy z nich skórę i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z posiekaną rukolą. Na wierzch płaskiego omletu układamy plastry smażonej kiełbasy krakowskiej. Następnie układamy sadzone jajko oraz porcję sałatki z rukoli i pomidorów. Całość zawijamy i serwujemy z łyżką śmietankowego twarogu.
Pancakes z kabanosami i sosem szczypiorkowym
- 200g kefiru
- 7 stołowych łyżek mąki
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g drobno krojonych kabanosów
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, gęstą masę. Smażymy małe placki na patelni z powłoką nieprzywierającą po 1 min. z każdej strony bez tłuszczu .
Sos szczypiorkowy
- 100 g masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 żółtka
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 kiszone ogórki
- 2 kabanosy
Żółtka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy ocet jabłkowy i trzepiemy w misce do powstania delikatnej piany. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekany szczypiorek i delikatnie podgrzewamy. Do miski z utartymi żółtkami wlewamy ciepłe masło i mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji. Ogórki kroimy w drobną kostkę, delikatnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotowe placki podajemy z porcją sosu. Dekorujemy pokrojonymi kiszonymi ogórkami oraz plasterkami kabanosów.