Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA Z ŻURAWINĄ W ROLI GŁÓWNEJ

Pizza z żurawiną i serem pleśniowym
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • Sos żurawinowy:
  • 250 g świeżej żurawiny
  • 100 g cukru
Dodatki:
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g sera camembert
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g świeżej żurawiny
  • Świeża bazylia
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (36 stopni), dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dodaj mąkę i sól. Zacznij mieszać ciasto, po czym dodaj oliwę, gdy będzie elastyczne odstaw je 45-60 minut, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotuj sos. Żurawinę zalej 100 ml wody. Gotuj 10 minut po czym wsyp cukier i duś kolejne 20 aż powstanie gęsty sos. Ciasto rozwałkuj na kształt koła i ułóż na blaszce. Posmaruj spód sosem, na wierzchu ułóż kawałki serów, żurawinę i orzechy. Piecz pizzę w 250 stopniach przez 12-15 minut, aż się zezłoci (włóż ją do gorącego piekarnika). Gorącą pizzę udekoruj bazylią.

Pieczona pierś z indyka w żurawinie z puree
Marynata:
  • 500 g żurawiny
  • 150 ml miodu + 50 ml
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 700 g pierś z indyka
Puree:
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50-100 g śmietany 18 %
  • Sól, pieprz, świeży koperek
Pierś natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i połową oliwy. Żurawinę zmiksuj z miodem, tymiankiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Cebulę podsmaż na oliwie na złoto. Dodaj do żurawiny. Marynatą żurawinową zalej indyka i odstaw, najlepiej na noc, do lodówki. Po tym czasie piecz mięso w 180 stopniach przez 40 minut pod przykryciem, po czym zmniejsz temp. do 16 stopni i piecz jeszcze 30 bez przykrycia, po tym czasie sprawdź indyka patyczkiem czy nie jest surowy. W trakcie pieczenia smaruj indyka miodem i podlewaj sosem spod pieczenia. Podawaj plastry mięsa z puree.
Puree: ugotuj ziemniaki w wodzie z solą. Miękkie dokładnie ubij z masłem, śmietaną, solą i pieprzem, dodaj tyle śmietanki, aby puree miało kremową konsystencję. Udekoruj koprem, podawaj z mięsem, polane sosem żurawinowym.

Blok czekoladowy z żurawiną
  • 400 g białej czekolady
  • 150 g świeżej żurawiny
  • 50 g pistacji
  • 50 g kandyzowanego ananasa
  • 50 g płatków kokosa
  • Ewentualnie suszone kwiaty, truskawki etc.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej i rozlej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na płynnej czekoladzie wysyp owoce i bakalie - możesz użyć takich jakie lubisz. Łam lub krój czekoladę gdy stężeje i układaj na półmisku - taka czekolada może być też pięknym prezentem dla ukochanej osoby.
Więcej na ten temat