Składniki:
1½ szklanki gęstego soku (syropu) z porzeczki czarnej,
1 butelka (o poj. 100 ml) wyciągu z kasztanowca Intractum Hippocastani (z apteki).
Przygotowanie:
Sok (syrop) z porzeczki czarnej bardzo starannie wymieszać w szczelnym słoiku z alkoholowym wyciągiem z kasztanowca. Przechowywać w lodówce.
Stosowanie:
2 łyżeczki uzyskanego leku dodać do ½ szklanki przegotowanej wody lub wody mineralnej (niegazowanej), pić 2-3 razy dziennie między posiłkami co najmniej przez kilka tygodni, potem zrobić 3-tygodniową przerwę. Przed zastosowaniem lek dobrze wymieszać.
Maść z kasztanowca na żylaki i pękające naczynka
- ½ szklanki zmiażdżonych na drobno nasion kasztanowca (suszonych),
- ¾ szklanki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Ususzone nasiona kasztanowca dokładnie zmiażdżyć niemal na drobny proszek. Wsypać do czystego słoika i dodać olej kokosowy. Na dnie garnka umieścić ściereczkę, wlać trochę wody i wstawić słoik, powoli doprowadzić prawie do wrzenia, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką lub patyczkiem użyte składniki. Podgrzewać około 20 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Czynność tę powtórzyć następnego dnia, znów odstawić do ostygnięcia. Odcedzić przez czystą ściereczkę, wycisnąć mocno resztki kasztanowca i zlać do wyparzonych słoiczków np. po kremie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Stosowanie:
Maść według takiej receptury służy do delikatnego wcierania w kończyny dolne co najmniej 1 raz dziennie, najlepiej na noc. Dobrze jest nogi lekko obwiązać bandażem elastycznym.
Pożytek dla zdrowia:
Taka maść zalecana jest przy niewydolności żylnej w obrębie kończyn dolnych i żylakach. Likwiduje obrzęki, zmęczenie, ociężałość i bolesności nóg. Zapobiega zastojom żylnym (zastój krwi w żyłach), krwawym wybroczynom podskórnym i tzw. pajączkom. Warto ją stosować w zakrzepowym zapaleniu żył.