CURRY Z RYBĄ
- ryba np polędwica z dorsza w dużych kawałkach
- 2 szalotki posiekane grubo
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 chilli posiekane
- 2 szt pomidora pokrojonego w kawałki
- liście curry
- 2 łyżeczki rosted curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2-4 szt goreka
W garnku podsmaż szalotkę, czosnek, chili, liście curry. Następnie dodaj przyprawy i dorzuć pomidora, gorekę i mleko kokosowe. duś ok 10 min aż sos zgęstnieje. Dorzuć kawałki ryby i duś aż ryba będzie się rozpadała.
CURRY Z BURAKA
- buraki 300g pokrojone w zapałkę
- 1 duża szalotka posiekana drobno
- liście curry
- 2 ząbki czosnku cienko pokrojone
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 3 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyzkimusztarda
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka curry
- mleko kokosowe- 200 ml
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
DAHL
- czerwona soczewica-250 g - wcześniej namoczona
- szalotka w piórka
- liście curry
- 2 ząbki chilli
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- sól, pieprz do smaku
- mleko kokosowe ok 200 ml
- masło klarowane lub olej kokosowy
Na patelni zeszklić szalotkę, czosnek, chilli. Dodać liście curry oraz przyprawy i soczewicę. Zalać mlekiem kokosowym i gotować na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
SAMBAL
- wiórki kokosowe 100 g
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- 1 łyżka płatki wędzonej ryby
- 1 mała szalotka
- 2 łyżeczki proszku chilli
- sok z limonki do smaku
- sól do smaku
W mozdzieżu utłuc na pastę czarny pieprz, płatki wędzonej ryby, cebulę i proszek chilli. Dodać wiórki kokosowe i sok z limonki oraz sól do smaku.
GOTU KOLA
- pęczek liści pietruszki
- 60 g wiórek kokosowych
- 1-2 zielone chilli drobno posiekane
- 4 małe szalotki bardzo drobno posiekane
- sok z 1 limonki
- sól do smaku
Pietruszkę drobno posiekać i wymieszać z wiórkami, szalotką i chilli. Doprawić solą i sokiem z limonki.