EGZOTYCZNE SMAKI SRI LANKI - CURRY Z BURAKA

Jolanta Naklicka- Kleser wróciła kilka dni temu ze Sri Lanki, a dziś w kuchni PnŚ przygotowała potrawy charakterystyczne dla tego regionu.

CURRY Z RYBĄ
  • ryba np polędwica z dorsza w dużych kawałkach
  • 2 szalotki posiekane grubo
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 chilli posiekane
  • 2 szt pomidora pokrojonego w kawałki
  • liście curry
  • 2 łyżeczki rosted curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2-4 szt goreka
W garnku podsmaż szalotkę, czosnek, chili, liście curry. Następnie dodaj przyprawy i dorzuć pomidora, gorekę i mleko kokosowe. duś ok 10 min aż sos zgęstnieje. Dorzuć kawałki ryby i duś aż ryba będzie się rozpadała.

CURRY Z BURAKA
  • buraki 300g pokrojone w zapałkę
  • 1 duża szalotka posiekana drobno
  • liście curry
  • 2 ząbki czosnku cienko pokrojone
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 3 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyzkimusztarda 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • mleko kokosowe- 200 ml
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

DAHL
  • czerwona soczewica-250 g - wcześniej namoczona
  • szalotka w piórka
  • liście curry
  • 2 ząbki chilli
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • sól, pieprz do smaku
  • mleko kokosowe ok 200 ml
  • masło klarowane lub olej kokosowy
Na patelni zeszklić szalotkę, czosnek, chilli. Dodać liście curry oraz przyprawy i soczewicę. Zalać mlekiem kokosowym i gotować na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.

SAMBAL
  • wiórki kokosowe 100 g
  • 1 łyżeczka pieprz czarny
  • 1 łyżka płatki wędzonej ryby
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżeczki proszku chilli
  • sok z limonki do smaku
  • sól do smaku
W mozdzieżu utłuc na pastę czarny pieprz, płatki wędzonej ryby, cebulę i  proszek chilli. Dodać wiórki kokosowe  i sok z limonki oraz sól do smaku.

GOTU KOLA
  • pęczek liści pietruszki
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 1-2 zielone chilli drobno posiekane
  • 4 małe szalotki bardzo drobno posiekane
  • sok z 1 limonki
  • sól do smaku
Pietruszkę drobno posiekać i wymieszać z wiórkami, szalotką i chilli. Doprawić solą i sokiem z limonki.