Jolanta Naklicka- Kleser wróciła kilka dni temu ze Sri Lanki, a dziś w kuchni PnŚ przygotowała potrawy charakterystyczne dla tego regionu.
- ryba np polędwica z dorsza w dużych kawałkach
- 2 szalotki posiekane grubo
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 chilli posiekane
- 2 szt pomidora pokrojonego w kawałki
- liście curry
- 2 łyżeczki rosted curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2-4 szt goreka
- buraki 300g pokrojone w zapałkę
- 1 duża szalotka posiekana drobno
- liście curry
- 2 ząbki czosnku cienko pokrojone
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 3 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyzkimusztarda
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka curry
- mleko kokosowe- 200 ml
- czerwona soczewica-250 g - wcześniej namoczona
- szalotka w piórka
- liście curry
- 2 ząbki chilli
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- sól, pieprz do smaku
- mleko kokosowe ok 200 ml
- masło klarowane lub olej kokosowy
- wiórki kokosowe 100 g
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- 1 łyżka płatki wędzonej ryby
- 1 mała szalotka
- 2 łyżeczki proszku chilli
- sok z limonki do smaku
- sól do smaku
- pęczek liści pietruszki
- 60 g wiórek kokosowych
- 1-2 zielone chilli drobno posiekane
- 4 małe szalotki bardzo drobno posiekane
- sok z 1 limonki
- sól do smaku